2009. június 3., szerda

Chocolate chip cookies

cookies1
Nem sütöttem még ezelőtt soha amerikai csokis kekszet, mert az egész keksz-műfaj kicsit távol áll tőlem. Ha már édesség, akkor valami tejszínes-habos torta/kanalazós desszert – persze ha megkínálnak valamilyen finom keksszel, nem utasítom vissza. De most félretettem az előítéleteimet, és kekszet sütöttem. És jól döntöttem, mert a végeredmény nagyon finom lett. Első találkozásom volt a nádcukorral. Hihetetlen gazdag, fűszeres, már-már émelyítő illata van. Teljesen más, mint a répacukor. A kekszek elég nagyok lettek, ha valakit zavar, hogy néhol összeérnek sütés közben (nem kellett szétvágni, nem nőttek össze, csak nem lett mindegyik tökéletes kör), az ne kettő, hanem három adagban süsse.
cookies2
Hozzávalók:
  • 12 dkg puha vaj
  • 10 dkg sötétbarna nádcukor
  • 10 dkg kristálycukor
  • 1-2 csepp vaníliaaroma
  • 1 tojás
  • 10 dkg mandula
  • 15 dkg liszt
  • 1 csipet sütőpor
  • 15 dkg étcsokoládé
A mandulára annyi forró vizet öntök, hogy ellepje, pár percet várok, hogy ne égessem meg az ujjam, aztán leszedem a víztől felpuhult barna héjakat. A megpucolt mandulát papírtörlőre teszem. Kiveszem a vajat a hűtőből, és lefoglalom magam, amíg a vaj megpuhul, és a mandula kiszárad. Amikor ez megtörtént, előmelegítem 180 fokra a sütőt (légkeverés). Két tepsit sütőpapírral kibélelek. A mandulát ledarálom. A vajat habosra keverem a kétféle cukorral és a vanília aromával. Hozzáadom a tojást, és alaposan elkeverem benne. A lisztet és a sütőport egy tálba szitálom, és összekeverem a mandulával. A vajas-cukros keverékbe beledolgozom a liszt felét. A csokoládét felvágom (negyedelem a „kockákat”), és a maradék liszttel együtt a tésztába keverem. A masszát 24 felé osztom, golyókat formálok, és egymástól jókora távolságra a tepsibe teszem őket. Kicsit lelapítom a tetejüket, és 15 perc alatt aranybarnára sütöm. Rögtön kiszedem a tepsiből, és rácsra teszem hűlni.
24 méretes keksz lett belőle.
Újabb gyerekkori kedvenc:

Kapcsolódó bejegyzések

  • Sonkás-pesto-s tészta Megvagyok még, meg főzök is, csak vagy olyat főzök, ami már rég fent van a blogon, vagy egyszerűen nincs kedvem fényképezni. De most szerintem aktivizálni fogom magam, mert végre van megint robotgépem (ez most “butább”, csak… Tovább
  • Édes avokádó puding - reggelire Nagyon régóta szemeztem ezzel a recepttel, igazán nem tudom miért tartott ennyi ideig a megvalósítás, csupa olyan alapanyag van benne, ami szinte mindig van itthon. Az első kanálnyi után arra jutottam, hogy “ó anyám…”. Eddig… Tovább
  • Dán leveles sütemény Ideális hétvégi reggeli sütemény, de az elkészítéséhez tervezésre van szükség. Ha nem akarunk délután 4-kor reggelizni, vagy hajnali 5-kor kelni, akkor előző este némi előkészítést igényel. Én csak a tésztát készítettem e… Tovább
  • Meleg spárgasaláta Legalább két hete kallódott ez a fénykép a gépemen, már-már kezdtem azt hinni, hogy nincs mit posztolnom, és újra aktivizálni kell magam a konyhában, nem csak századszorra is megsütni Nigella amerikai palacsintáját, és mellé… Tovább
  • Áfonyás-müzlis sütemény Az eredeti receptet Martha Stewart-nál láttam, persze egy kicsit meg kellett variálnom, kevesebb cukor került a tésztába (és nem álltam neki házi granolát csinálni), valamint a liszt egy részét lecseréltem zablisztre. Nagyo… Tovább

0 megjegyzés: