2009. június 17., szerda

Rakott cukkíni

rakottcukkini2

Még mindig nincsen megfelelő méretű sütőtálam, úgyhogy 18 cm-es kapcsos tortaformában sütöttem, ami valószínűleg nem lett volna baj, ha nem fogyókúrás változat készül éppen, azaz nem volt benne rizs-réteg, ami felszívott volna a sülés közben keletkező nedvességből valamennyit… Így kicsit összecsöpögtette a sütő alját – legalább annyi szerencsém volt, hogy könnyű volt kitakarítani, de megérte, mert nagyon finom lett.

Hozzávalók:

  • 25 dkg darált sertéscomb
  • 1 hagyma
  • 3 kicsi cukkíni
  • 1 kis sűrített paradicsom
  • cukor, só, bors
  • 2 dl tej
  • 2 dkg vaj
  • 1,5 dkg liszt
  • reszelt sajt
  • szerecsendió
  • 1 evőkanál olaj

Az apróra vágott hagymát megpárolom az olajon, hozzáadom a darált húst, miután mindenhol kifehéredett, sózom, borsozom, belekeverem a sűrített paradicsomot, és fedő alatt kb. 10 percig párolom. Közben a vajból, lisztből és tejből besamelt főzök. A kész besamelt kicsit megsózom, szerecsendióval fűszerezem, és egy maréknyi reszelt sajtot keverek bele. A cukkíniket felkarikázom (2-3 mm vastagra). Egy tűzálló tálban összeállítom: Egy réteg cukkíni – a darált húsos ragu fele – egy réteg cukkíni – a darált húsos ragu második fele – a maradék cukkíni – besamel – reszelt sajt. Előmelegített sütőben 180-200 fokon addig sütöm, amíg a sajt megpirul a tetején.

Rizzsel: 1,5 dl rizst megfőzök, és az első réteg cukkínire terítem, a húst 30 dekára növelem, és 3 főre elég.

2 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

 

Kapcsolódó bejegyzések

  • Taco sertéshússal Többször készítettem már tacot, volt marhahúsos, és csirkés is, ez most nem csak a felhasznált húsban különbözik azoktól, hanem abban is, hogy a sütőben melegítettem meg, és a sajtot ráolvasztottam, nem csak hidegen rászór… Tovább
  • Csőben sült gombás-darált húsos tészta Ízvilágában kicsit hasonlít a bolognai ragus lasagnéhez, mert ezt is sajtos besamel, darált húsos paradicsomos ragu és tészta alkotja. Van azonban néhány lényeges különbség: sertéshús, gomba, és egyszerűbb összeállítani. A… Tovább
  • Paradicsomos húsgombóc Elég hihetetlen, hogy megkívántam a paradicsomos húsgombócot, mert nem az az étel, amiről alapesetben eszembe jut, hogy ’hú, de ennék belőle’. Pedig egyszerű és gyors is, és mivel egy liter paradicsomlé van benne, azzal ál… Tovább
  • Marhahúsos pite Tipikus angol étel, a leghíresebb változata a shepherd’s pie, azaz a pásztor pite, bárányhúshoz nálunk nehezebb hozzájutni, mint Nagy-Britanniában, ezért azt a változatot nem hiszem, hogy a közeljövőben kipróbálom, de magu… Tovább
  • Chili con carne Nem boncolgatnék eredetet és igaziságot ennél az ételnél, nem vagyok se mexikói, se texasi, hogy érdemben tudjak nyilatkozni. rövid keresgélés után kiderült, hogy rengeteg variációja van, milyen bab van benne, van-e benne … Tovább

0 megjegyzés: