2009. június 7., vasárnap

Túrós táska

turostaska1

Nagyon szeretem a leveles tésztás túrós péksüteményeket. De ritkán futok bele tökéletesbe. Az ugye nincs kiírva, hogy van-e benne mazsola. Jó esetben tud erre a kérdésre válaszolni az eladó, és még jobb esetben, ha azt mondja, hogy nincsen benne, akkor tényleg nincsen. A leghuncutabb, amikor kicsit ledarálva kerül bele a mazsola, és kipiszkálhatatlan, észrevehetetlen. Kiköpni meg mégsem illik az egész falatot. Az élményt pedig rettenetesen elrontja. A másik része a tészta. Legyen ropogós-leveles, nem pedig kelt-tészta szerű. Ha olyat kívánok, akkor túrós buktát csinálok/csináltatok inkább. Úgyhogy az a legbiztosabb, ha magam állok neki. Mirelit leveles tésztából amúgy sem egy nagy ördöngösség.

Hozzávalók:

  • 1 csomag (45 dkg) mirelit leveles tészta
  • 35-40 dkg túró
  • porcukor (lehetőleg vaníliás)
  • kevés tejföl
  • 1 evőkanál búzadara
  • 1 tojás
  • (liszt a nyújtáshoz)

A sütőt előmelegítem 200-210 fokra (légkeverés). A túrót villával összetöröm, kevés tejfölt adok hozzá (a cukor is hígítja), megcukrozom, és belekeverek egy evőkanálnyi búzadarát (nekem ez utóbbi nem volt, és ki is folyt kicsit a töltelékből a nedvesség). A tepsit nem muszáj kivajazni, nekem jó lett volna, de a búzadarával valószínűleg megoldódik ez a probléma is. Előnyújtott lapok voltak a csomagomban, szám szerint 6 darab, mindegyiket félbevágtam, hogy négyzetet kapjak, és másfél-kétszeresükre nyújtottam őket. Minden tésztalap közepére kanalaztam a töltelékből (jó sokat), felhajtottam a sarkokat, és összenyomogattam az éleket. Tepsibe tettem, megkentem a felvert tojással, és addig sütöttem, amíg kellően megpiruljon.

12 darab lett belőle. Eredetileg a női lapozón.

 

Kapcsolódó bejegyzések

  • Kávés muffin vaníliakrémmel Még sosem kentem a muffinok tetejére krémet. Azt kell, hogy mondjam, ez hiba volt, nagy krém rajongó vagyok, és ez egészen új szintre emelte a műfajt. Lehet vajjal is elkeverni a vaníliás cukrot a krémhez, de nekem szimpat… Tovább
  • Rizses rétes Egy nagyon régi, 1928-as, erdélyi recept-gyűjteményben találtam ezt a receptet. Már ha receptnek tekinthetjük egy lelkészné mai szemmel nézve roppant szűkszavú feljegyzéseit. Nincs megadva az összes hozzávaló mennyisége, s… Tovább
  • Sült rizspuding Gyorsan összerakható desszert, aminek egyedüli hátránya az, hogy két és fél órára lefoglalja a sütőt. Egyébként teljesen kezdőknek való, csak össze kell keverni a hozzávalókat és betenni a sütőbe. A cukros tej a sütés végé… Tovább
  • „Sétapálca” keksz Nagyon tetszik a piros-fehér sétapálca alakú cukorka, és kb. minden ami azzal van dekorálva. Nem kis munka árán vaníliás kekszeket formáztam ilyen alakúra. Szebbek lesznek a kekszek, ha formázás után egy kis időt a hűtőben… Tovább
  • Kókuszos-kakaós csiga Több blogon is láttam muffin tepsiben sütött élesztős csigákat, nagyon megtetszett az ötlet, mert így nem kell sütés után a szétszedegetésükkel bajlódni. A forma és a sütemények vajjal kenésétől minden darabnak ropogós szé… Tovább

0 megjegyzés: