2010. január 6., szerda

Karfiolos quiche

karfiolos2

A karfiol általában levesként vagy rakott karfiolként kerül az asztalra, amikkel nincs is semmi baj, finom mindkettő, de egy sereg más ételt is készíthetünk, ebből a főzés közben igen erős szagú zöldségből. A karfiol egyébként igen gazdag C vitaminban és ásványi sókban, és – meglepő módon - tipikusan európai zöldség, mely a káposzta közeli rokona, és amelynek a virágját fogyasztjuk.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 14 dkg vaj
  • 22 dkg liszt
  • csipet só
  • 1 tojássárgája
  • kevés hideg víz

A töltelékhez:

  • 3 tojás
  • 3 dl tejföl/tejszín
  • 15 dkg reszelt sajt (ementáli, gouda, cheddar)
  • 1 kisebb fej karfiol
  • 15 dkg húsos szalonna (én kolozsvárit használtam)
  • petrezselyem
  • bors

A tésztához elmorzsolom a lisztet a vajjal, hozzáadom a sót, és annyi vizet, hogy rugalmas tésztát kapjak, fóliába csomagolom, és minimum 30 percre a hűtőbe teszem. Közben forró vízbe dobom a rózsáira szedett karfiolt, hat percig főzöm, majd leszűröm, és félreteszem. Egy 26 cm-es tortaformát kibélelek a tésztával (legyen elég magas pereme), és visszateszem a hűtőbe még minimum 20 percre. Előmelegített sütőben, 180 fokon (légkeveréssel) 15 percig sütöm a tésztát (lehet „vakon” sütni, én ezzel nem foglalkoztam). Közben a szalonnát felkockázom, és kisütöm. A tojásokat villával felverem, hozzákeverem a tejfölt vagy tejszínt, a reszelt sajtot, a kis rózsákra szedett karfiolt, 1-2 evőkanálnyi apróra vágott petrezselymet és a szalonnadarabokat (a zsírt alóla nem). A tölteléket az elősütött tésztába kanalazom, és még kb. 30 percig sütöm, amíg megszilárdul, és éppen csak elkezd színt kapni a teteje. Pár perc pihentetés után tálalom.

4 fős adag. Egy 26 cm-es formához, vagy két 18-ashoz. Eredetileg a női lapozón.

0 megjegyzés: