Ízvilágában kicsit hasonlít a bolognai ragus lasagnéhez, mert ezt is sajtos besamel, darált húsos paradicsomos ragu és tészta alkotja. Van azonban néhány lényeges különbség: sertéshús, gomba, és egyszerűbb összeállítani. Akit elrettent a lasagne sütésben az, hogy vajon megpuhul-e a sütés végére a száraz tésztalap, vagy, hogy több réteget kell egymásra pakolni, amihez nem árt, ha nagyjából egyenletesen tudjuk kanalazni a hozzávalókat, nyugodtan próbálja ki ezt az ételt. A tésztát meg kell főzni sütés előtt, és csak két rétegből áll: egy darált húsos raguból és felette a sajtmártásos tésztából.
Hozzávalók:
- 20 dkg darált sertéshús
- kb. 10 dkg gomba
- 1 nagy sűrített paradicsomkonzerv
- fehérbor
- 1 kis hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- bazsalikom
- 1 sárgarépa
- 4 szelet bacon
- 12 dkg penne- vagy szarvacska tészta
- kb. 2 maréknyi reszelt sajt
- 1,5 dkg liszt
- 1,5 dkg vaj
- 1,5 dl tej
- szerecsendió
- só, bors
Egy nagy (teflon) serpenyőben felhevítem az olívaolajat, és pár percig sütöm benne az apróra vágott vöröshagymát, a kockákra vágott sárgarépát és a zúzott fokhagymát. Közben a szalonnát apróra vágom, az üvegesre párolt hagymához adom, és kb. 5 percig együtt sütöm. Belekeverem a karikára vágott gombát, majd 2 perc múlva a darált húst. Miután a hús mindenhol kifehéredett, felöntöm kb. 1 pohár borral, a sűrített paradicsommal, és ha szükséges kevés vízzel – nem cél, hogy sok leve legyen, de az sem, hogy főzés közben odaégjen, ha a végén híg, még mindig be lehet forralni. Sóval, borssal és bazsalikommal fűszerezem, lefedem, és kis lángom 30 percig főzöm. Közben a csomagoláson található útmutató szerint megfőzöm a tésztát, és a tejből, a lisztből és a vajból besamelt főzök. A kész besamelt sóval, borssal, szerecsendióval fűszerezem, és belekeverem a reszelt sajt felét. A húsos ragut egy tűzálló tálba teszem, a sajtos besamelt összekeverem a tésztával, és a ragu tetejére kanalazom. A tésztára szórom a maradék reszelt sajtot, és előmelegített sütőben, 200 fokon kb. 20 percig sütöm.
2 fős adag. Eredetileg a női lapozón.
2 megjegyzés:
Kedves Lilla!
Ma megfőztem ezt a recepted, némi módosításokkal (darált hús helyett, maradék sült hússal, vargánya gombával és a sajt fele füstölt mozzarella volt - ezek voltak itthon:-) és nagyon finom ebédünk kerekedett! Köszi!
örülök, hogy tetszett, nem hiszem hogy rontott rajta a füstölt mozzarella és a vargánya ;-) sőt.... nekem csak egy kis szárított vargányám szokott lenni :-(
Megjegyzés küldése