Gyakran sütök palacsintát, mert vagyunk annyira gyerekek, hogy akármikor meg tudjuk enni. Most a hagyományos tésztájú, túrós vagy kakaós helyett, egy desszertnek is beillő változatot készítettem. Vaj, sok tojás, macerásabb elkészítési mód (ne legyen teljesen nyers a teteje, és ne égjen meg az alja), és darált mogyorós töltelék; azt hiszem, ez igazából desszert kéne legyen, de mi ketten, vacsorára eltüntettük majdnem az egészet.
Hozzávalók:
A tésztához:
- 5 tojás
- 3 dl tej
- 5 dkg vaj
- 5 dkg cukor
- 5 dkg liszt
- fél dl rum
- 1 evőkanál vanília kivonat
A töltelékhez:
- 10 dkg mogyoró
- 10 dkg cukor
- 1 csík étcsokoládé
A tésztához a vajat megolvasztom, összekeverem a cukorral, majd egyenként hozzáadom a tojások sárgáját, és habosra keverem. Beledolgozom a lisztet, a rummal, a vanília kivonattal és a tejjel hígítom, majd végül beleforgatom a kemény habbá vert tojásfehérjéket. A mogyorót ledarálom, és összekeverem a cukorral. Egy palacsintasütő serpenyőbe kevés olajat öntök, és közepes lángon vastag palacsintákat sütök úgy, hogy nem fordítom meg őket sütés közben. A kész palacsintákat egy tűzálló tálra csúsztatom, és megszórom a tetejüket a cukros mogyoróval. Az utolsó palacsintát a korábbiaktól eltérően, a pirult tetejével felfelé teszem a tortára, ráreszelem az étcsokoládét, és 180 fokra előmelegített sütőbe teszem kb. 10-15 percre. A sütőből kivéve azonnal tálalom.
Desszertként kb. 5-6 fős adag. Eredetileg a női lapozón.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése