2010. február 14., vasárnap

Sült rizspuding

rizspuding1

Gyorsan összerakható desszert, aminek egyedüli hátránya az, hogy két és fél órára lefoglalja a sütőt. Egyébként teljesen kezdőknek való, csak össze kell keverni a hozzávalókat és betenni a sütőbe. A cukros tej a sütés végére karamellizálódik, a puding tetején képződő vékony sült tejréteggel együtt. Az aszalt gyümölcsre a legtriviálisabb választás valamilyen nagy szemű mazsola, én aszalt feketecseresznyét használtam, de mást is el tudok hozzáképzelni – sárgabarackot, szilvát…

Hozzávalók:

  • 10 dkg kerekszemű rizs (pl. arborio)
  • 1,3 liter tej
  • 5 evőkanál cukor
  • 8 dkg aszalt gyümölcs, ha nagy (mint a szilva), akkor kisebb darabokra vágva
  • 1 teáskanál vanília-kivonat
  • 1 csipet szerecsendió
  • vaj a forma kikenéséhez
  • a tálaláshoz apróra vágott pisztácia vagy mandula

Egy nagyobb (minimum 1,5 literes) tűzálló tálat kivajazok, és a sütőt előmelegítem 160 fokra. Egy nagy tálban összekeverem a tejet,a cukrot,a rizst, a vanília-kivonatot és az aszalt gyümölcsöt, és a kivajazott sütőtálba öntöm. A tetejét megszórom a szerecsendióval, és 2,5 órán át sütöm. Tálkákba szedve, mandulával vagy pisztáciával megszórva tálalom.

4 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

0 megjegyzés: