Gyorsan összerakható desszert, aminek egyedüli hátránya az, hogy két és fél órára lefoglalja a sütőt. Egyébként teljesen kezdőknek való, csak össze kell keverni a hozzávalókat és betenni a sütőbe. A cukros tej a sütés végére karamellizálódik, a puding tetején képződő vékony sült tejréteggel együtt. Az aszalt gyümölcsre a legtriviálisabb választás valamilyen nagy szemű mazsola, én aszalt feketecseresznyét használtam, de mást is el tudok hozzáképzelni – sárgabarackot, szilvát…
Hozzávalók:
- 10 dkg kerekszemű rizs (pl. arborio)
- 1,3 liter tej
- 5 evőkanál cukor
- 8 dkg aszalt gyümölcs, ha nagy (mint a szilva), akkor kisebb darabokra vágva
- 1 teáskanál vanília-kivonat
- 1 csipet szerecsendió
- vaj a forma kikenéséhez
- a tálaláshoz apróra vágott pisztácia vagy mandula
Egy nagyobb (minimum 1,5 literes) tűzálló tálat kivajazok, és a sütőt előmelegítem 160 fokra. Egy nagy tálban összekeverem a tejet,a cukrot,a rizst, a vanília-kivonatot és az aszalt gyümölcsöt, és a kivajazott sütőtálba öntöm. A tetejét megszórom a szerecsendióval, és 2,5 órán át sütöm. Tálkákba szedve, mandulával vagy pisztáciával megszórva tálalom.
4 fős adag. Eredetileg a női lapozón.
0 megjegyzés:
Megjegyzés küldése