2010. február 27., szombat

Taco sertéshússal

taco1

Többször készítettem már tacot, volt marhahúsos, és csirkés is, ez most nem csak a felhasznált húsban különbözik azoktól, hanem abban is, hogy a sütőben melegítettem meg, és a sajtot ráolvasztottam, nem csak hidegen rászórtam. Nagyon jó ez a sütőben összesütős módszer, és a babos, sertéshúsos ragu is nagyszerűen sikerült, ami egyébként nem lesz édes a két evőkanál cukortól, egyrészt van, ami ellensúlyozza a cukor édességét, másrészt sötétbarna nádcukrot használtam, ami nem olyan édes, mint a répacukor, ráadásul meglehetősen fűszeres íze van.

Hozzávalók:

  • 25 dkg darált sertéshús
  • 40 dkg-os vörös vesebab konzerv
  • 1 nagy hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • só, bors, bazsalikom
  • 3 evőkanál almaecet
  • 2 evőkanál sötétbarna nádcukor
  • 40 dkg-os passzírozott paradicsomkonzerv
  • 12 db taco shell (kagyló)
  • 1 közepes lilahagyma
  • 4 kis vagy 2 nagy paradicsom
  • 3 marék reszelt sajt (legjobb a cheddar)
  • tejföl

A lilahagymát apróra vágom, a paradicsomot kimagozom, felkockázom, és összekeverem a kettőt. A hagymát apróra vágom, és pár percig sütöm a felhevített olajon, majd hozzáadom a zúzott fokhagymagerezdeket, és egy perc múlva a darált sertéshúst. Miután a hús kifehéredett, hozzáöntöm az ecetet, a lecsöpögtetett babot és a paradicsomkonzervet. Sóval, borssal, bazsalikommal, nádcukorral, chilivel és római köménnyel fűszerezem, és fedő nélkül addig főzöm, amíg besűrűsödik. Eddig előre is elkészíthető, nem baj, ha kihűl a babos ragu, hidegen is bele lehet tölteni a tacoba, a sütőben úgyis átmelegszik (előre nem érdemes összerakni, mert megpuhul a ropogós „tortillakagyló”). A sütőt előmelegítem 180-190 fokra, a húsos ragut a tacokba kanalazom, a ragu tetejére rakok egy kis paradicsomos-hagymás keveréket és egy kiskanál tejfölt, és egy tepsibe teszem. A tetejükre szórom a sajtot, és addig sütöm, amíg a sajt elkezd pirulni (ekkora a töltelék is kellően átmelegszik). Forrón, magában vagy guacamoléval tálalom.

4 fős adag.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Édesburgonya salsa – “Végigfőzni a Meatless-t” Újabb meccs-menü: hotdog és sült édesburgonya-salsa némi tortillachipsszel. Jó ez a salsa, csupa zöldség, zsír csak az avokádóban van – az meg kell, hogy a zsírban oldódó vitaminok felszívódjanak. Meg amúgy is. Avokádóból bá… Tovább
  • Csirkeleves tortillával Ez most a kedvenc “húslevesem”. De tekinthetjük felturbózott paradicsomlevesnek is. Akkor már hihetőbb, hogy szeretem. :-)Jó ez a “maradék sült csirké”-ből kihozunk valamit dolog, még úgy is, hogy nekem szinte sosincs maradé… Tovább
  • Spenótos lasagne Egy csomót főztem mostanában (is) csak lusta voltam írni. Ez a recept is már nagyon régóta vár a gépemen. Levi szerint aktuálisan ez a legjobb lasagne. Jobb, mint a bolognai szószós-besameles. Ez azért elég nagy szó.Az erede… Tovább
  • Mexikói lasagne Nem sikerült szépen szedni :-)De valami csodálatos. Rengeteg zöldség (bab, paradicsom, spenót), nagyon finom, és nagyon gyorsan elkészül. Mert követtem Sarah példáját, és üveges paradicsomszószt használtam (aminek előtte gon… Tovább
  • Tönkölybúza-saláta csicseriborsóval – “Végigfőzni a Meatless-t” Zöldség, gabona, sajt. Szerintem szuper kombó. És ha eltekintünk attól a picike részlettől, hogy a tönkölybúzát előző este be kell áztatni, nagyon gyorsan elkészül.Ezzel egyébként sikerült kicsit mellélőnöm. Szépen eltervezt… Tovább

0 megjegyzés: