2010. február 1., hétfő

Mézes sárgarépakrémleves

repaleves2

Igazi téli vitaminbomba egzotikus hozzávalók nélkül. A leves édességét nagyszerűen egészíti ki a tejföl savanykássága. Lehet „tüzesre” is készíteni, és a sárgarépával egy időben chili-pelyhet, vagy apróra vágott chili paprikát adni hozzá.

Hozzávalók:

  • 1 póréhagyma
  • 60 dkg sárgarépa
  • 2 evőkanál méz
  • kb. 1,5 liter zöldségalaplé
  • 2 evőkanál olaj
  • 1 babérlevél

a tálaláshoz:

  • tejföl
  • pirított kenyérkockák

A hagymát felkarikázom, és a répát nagyobb darabokra vágom. Az olajon megpárolom a póréhagymát, majd hozzáadom a sárgarépát és a mézet, és 2-3 percig együtt párolom őket. Felöntöm a zöldségalaplével, beleteszem a babérlevelet, és fedő alatt kb. 30 percig főzöm. Ezután kiveszem a babérlevelet, összeturmixolom (én hagytam benne zöldségdarabokat), sózom, borsozom és tejföllel és pirított kenyérkockákkal tálalom.

4 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Rumos meggy ‘befőtt’ Rossz szó rá a befőtt, mert nem kell főzni egy másodpercig sem, de a rumos meggy túlságosan utal egy édesipari termékre, úgyhogy inkább legyen „befőtt”. Ez a legjobb dolog, amivel meg lehet tölteni a kamrát. Lenyomja az ös… Tovább
  • Császármorzsa Nekem nincsenek a császármorzsához kapcsolódó gyerekkori emlékeim, vaníliaillatú nagymamás uzsonnákról, és friss baracklekvárokról. Viszonylag későn ismerkedtem meg ezzel az étellel, mert kíváncsi voltam, mi az, amiért ann… Tovább
  • Fokhagymás burgonyapüré A sült oldalas mellől is ismerős, krémes, sült fokhagymával ízesített burgonyapüré. Az elsőre rémisztőnek tűnő fokhagymamennyiség senkit se tévesszen meg, kell bele ennyi, hogy lehessen érezni az ízét, mert az egy órás süt… Tovább
  • Olajban eltett aszalt paradicsom Nem vagyok egy befőzős típus, távol áll tőlem a több tíz kilónyi gyümölcs lekvárrá főzése. Nem is szeretem a lekvárt, és a 4 m2-es konyha szerintem nem is az a hely, ahol lehet befőzni. A nyersen készülő rumos „meggybefőtt… Tovább
  • Paradicsomos-kéksajtos lepény Fantasztikus előétel, a karamellizált lilahagyma, a koktélparadicsom, és a kéksajt hihetetlen egységet alkot. Nálam hedonistábbaknak egy kis borral, nekem csak buborékos vízzel :-) Hozzávalók: 1 csomag leveles tész… Tovább

1 megjegyzés:

Szamóca írta...

Ez nagyon tetszik, mentettem.