2010. február 9., kedd

Tonhalas burgonyapogácsa paradicsomöntettel

tonhalpogacsa1

Én nem eszem halat semmilyen formában, de „egyesek” rájöttek, hogy szeretik, és az eddiginél gyakrabban ennének. Engedtem hát a nyomásnak és tonhalas burgonya-fasírtokat sütöttem. A tonhalas-burgonyás massza nagyon jól formázható, tojás, liszt és hasonlók nélkül összeáll, sütéskor pedig nem szív magába sok olajat, ezért szerintem nyugodtan lehet könnyű fogásnak nevezni.

Hozzávalók:

  • 20 dkg lecsöpögtetett, olajos tonhalkonzerv
  • 12-14 dkg burgonya
  • 1 kis hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 kanál olaj
  • 1 evőkanál apróra vágott petrezselyem
  • pár csepp citromlé
  • só, bors

A paradicsommártáshoz:

  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 20 dkg konzerv paradicsom
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors, cukor
  • pár csepp citromlé
  • bazsalikom

A panírozáshoz:

  • liszt
  • 1 tojás
  • zsemlemorzsa

A sütéshez:

  • olaj

A burgonyát meghámozom, kockákra vágom, és kb. 15 perc alatt megfőzöm. A leszűrt burgonyát villával összetöröm, és félreteszem hűlni. A hagymát apróra vágom, és pár percig párolom az olajon, hozzáadom a zúzott fokhagymát, és egy percig együtt pirítom őket. Miután a hagyma kicsit hűlt, a tonhallal együtt a burgonyához adom. Pár csepp citromlével, a petrezselyemmel, sóval és borssal ízesítem. Hat pogácsát formálok a masszából, bepanírozom őket, és fél órára a hűtőbe teszem. A mártás hozzávalóit összekeverem, felforralom, és először kis lángon fedő alatt főzöm 30 percig, majd fedő nélkül még 15 percig, hogy megfelelően besűrűsödjön. Egy serpenyőbe kb. 1 cm olajat öntök, és oldalanként pár perc alatt megsütöm a halpogácsákat. Salátával és a meleg paradicsommártással tálalom.

2 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Lazacos üvegtészta Volt még egy szelet lazac a fagyasztóban, amit most nem sütve akartam elkészíteni, hanem valamilyen más formában. Nem volt határozott elképzelésem, csak az, hogy nem grillezem/sütőben sütöm. Az nyilvánvaló volt, hogy lazac… Tovább
  • Mozzarellás tőkehalfilé Volt még itthon egy kb. 12 dekás tőkehal-szelet, amit nem akartam sem panírozgatni, sem lisztbe forgatni, és úgy megsütni. Nem mintha baj lenne, ezekkel a módszerekkel, de nem volt kedvem se a tűzhely mellől figyelni, hogy… Tovább
  • Taco káposztasalátával és csirkével/hallal Ez is hétvégi meccsnézős kaja, azt hiszem ez az utolsó a fényképezőgépemről. A döntőre még ki kell találni valamit (meg lehet hogy az elődöntőkre is, ha már stílusosak akarunk, lenni és ennyire szeretünk enni még mindennek… Tovább
  • Tőkehal petrezselyem-mártással A halról nem tudok saját véleményt alkotni, az egyszemélyes közönségnek szokás szerint nagyon ízlett, a petrezselyem-mártást viszont megkóstoltam. Elképesztően jó lett. Biztosan fogom máshoz is készíteni, mert igazán kár l… Tovább
  • Tonhalas-borsós spagetti Azon kívül, hogy gyorsan elkészül és finom, az a jó ebben a tésztában, hogy könnyen „halmentesíthető” azoknak, akik nem szeretik a halat (mint pl. én ugyebár). Annyit változtattam tehát az alább leírtakhoz képest, hogy a m… Tovább

2 megjegyzés:

Gyöngyi írta...

Nagyon jól néz ki! És ettél belőle végül?

Lilla írta...

neeeeem. halat sosem. magamnak sonkásat csináltam, de az elég nehezen kezelhető volt.