2011. június 25., szombat

Pilóta cupcake aka minitorta/muffin…

muffin

… azaz “oreo cupcake” magyar módra. Egy ideje szemeztem már ezzel az amerikai blogokon rendre szembejövő süteménnyel, de nálunk nehéz hozzájutni (és akkor is meglehetősen drága), most pedig nem érzek magamban affinitást arra, hogy süssek egy adagot. Aztán hatalmas heurékám volt, hogy ami a tengeren túl az ‘Oreo’, az nálunk a ‘Pilóta keksz’… Tádám (dobpergés… stb.), nehézségek elhárítva, összegyúrtam pár szimpatikus receptet, és ez lett belőle:

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 11,5 dkg vaj
  • 8 dkg cukor
  • 3 dkg kakaópor
  • 15 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 15 db pilóta keksz (én az extra kakaósat használtam*)
  • 2 tojás
  • kb. 5 dkg tej

a tetejére:

  • 2 dl tejszín
  • kb. 2 teáskanál cukor
  • díszítéshez 15 db mini-pilóta keksz

*ennek a kakaó-mániámon kívül praktikus okai is vannak, a kekszeket ketté kell szedni, és azt a felét, amin a krém van, beletenni a muffinpapírba a tészta alá, a másik felét, az üres kekszet pedig később összetörve belekeverni a krémbe, alulra mindegy milyen színű keksz kerül, de a krémbe a kakaós a jó, ha mindkét fele kakaós, mindegy, hogy hogy válik ketté a keksz….

A sütőt előmelegítem 200 fokra, és egy muffin tepsibe papírokat pakolok (igazából 2 tepsibe, mert 15 darab lesz belőle). 15 darab pilóta kekszet szétszedek, és a krémet tartalmazó darabokat, a krémmel fölfelé a papírokba teszem. A maradék kekszeket félreteszem (nem fog mind kelleni, párat el lehet majszolni sütés közben). A tésztához megolvasztom a vajat, habosra keverem a cukorral, majd beledolgozom a kakaóport és a tojásokat. A lisztet összekeverem a sütőporral, és több részletben a masszához adom. Végül a tejjel lazítom (elég lágy, de még kanállal adagolható tészta kell legyen a végeredmény). A tésztát elosztom a 15 formában, és kb. 20 perc alatt megsütöm a muffinokat. Miután kihűltek, rájuk kenem a krémet: a tejszínt a cukorral kemény habbá verem, és belekeverek 8-10 összetört fél (krém nélküli) pilóta kekszet. Mindegyikbe beleállítok egy-egy mini-pilótát dekorációként, és fogyasztásig hűtőbe teszem.

15 darab lesz belőle. Ami nálunk elég sokáig kitartott, mert bár nagyon finom, a gyomrunk eléggé elszokott az adalékanyagoktól, ami a kekszekben és hasonlókban van, ezért a szokásosnál kevesebbet habzsoltunk be belőle. Biztos én (mi) vagyunk a puhányok de a bolti kekszektől (különösen a sósaktól) olyan durván tele leszek, mintha egy sokfogásos rendes menüsort végigennék. Sőt inkább rosszabbul, olyan máshogyan, mintha kő lenne a gyomromban.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Bounty torta A recept alapja a Táfelspicc-ről van (ez se gyakran fordul elő velem). Szembejött a kókusz és a csokoládé, és tudtam, hogy nekem ez KELL. Mivel kettőnk közül csak én ehetek olajos magvakat, külön sütni-főzni meg utálok, ezér… Tovább
  • Kávés-fehércsokoládés benyomott keksz Kissé sok vajat vásároltam, úgyhogy sütni kellett. Meg amúgyis két este alatt ledaráltam egy Hannah Swensen könyvet, úgyhogy két vágyam volt: keksz és kávé. Egy-egy kötet napokra megemeli a koffein-fogyasztásomat. És a keksz… Tovább
  • Svéd mandulás keksz Szégyenletesen sokáig tartott, mire felavattam a karácsonyra kapott IKEA-s süteményes könyvemet. Botrány, tudom, de elég erősen képviselik benne magukat az olajos magok, ami csak azért baj, mert azért neki kell készülnöm, ho… Tovább
  • Lime-os (citromos) kocka – továbbfejlesztve Egy kicsit rákattantunk erre a süteményre, egy hét alatt 3x csináltam meg, a második két alkalommal már így, csökkentett cukortartalommal (és allergénnel). Az eredetivel két probléma volt, nekünk túl édes, rengeteg cukor v… Tovább
  • Málnás benyomott keksz Egyszerű “benyomott”, málnalekvárral töltött keksz az IKEA süteményes könyvből. Nekem túl édes volt, úgyhogy csak kettőt ettem belőle, de Levi 1,5 nap alatt eltüntette a többit, neki nagyon tetszett. :-)Az eredeti recept bur… Tovább

1 megjegyzés:

szepyke írta...

Uramanyám, gigaláááááááááááájk!:)))