2011. június 25., szombat

Pilóta cupcake aka minitorta/muffin…

muffin

… azaz “oreo cupcake” magyar módra. Egy ideje szemeztem már ezzel az amerikai blogokon rendre szembejövő süteménnyel, de nálunk nehéz hozzájutni (és akkor is meglehetősen drága), most pedig nem érzek magamban affinitást arra, hogy süssek egy adagot. Aztán hatalmas heurékám volt, hogy ami a tengeren túl az ‘Oreo’, az nálunk a ‘Pilóta keksz’… Tádám (dobpergés… stb.), nehézségek elhárítva, összegyúrtam pár szimpatikus receptet, és ez lett belőle:

Hozzávalók:

a tésztához:

  • 11,5 dkg vaj
  • 8 dkg cukor
  • 3 dkg kakaópor
  • 15 dkg liszt
  • 1 csomag sütőpor
  • 15 db pilóta keksz (én az extra kakaósat használtam*)
  • 2 tojás
  • kb. 5 dkg tej

a tetejére:

  • 2 dl tejszín
  • kb. 2 teáskanál cukor
  • díszítéshez 15 db mini-pilóta keksz

*ennek a kakaó-mániámon kívül praktikus okai is vannak, a kekszeket ketté kell szedni, és azt a felét, amin a krém van, beletenni a muffinpapírba a tészta alá, a másik felét, az üres kekszet pedig később összetörve belekeverni a krémbe, alulra mindegy milyen színű keksz kerül, de a krémbe a kakaós a jó, ha mindkét fele kakaós, mindegy, hogy hogy válik ketté a keksz….

A sütőt előmelegítem 200 fokra, és egy muffin tepsibe papírokat pakolok (igazából 2 tepsibe, mert 15 darab lesz belőle). 15 darab pilóta kekszet szétszedek, és a krémet tartalmazó darabokat, a krémmel fölfelé a papírokba teszem. A maradék kekszeket félreteszem (nem fog mind kelleni, párat el lehet majszolni sütés közben). A tésztához megolvasztom a vajat, habosra keverem a cukorral, majd beledolgozom a kakaóport és a tojásokat. A lisztet összekeverem a sütőporral, és több részletben a masszához adom. Végül a tejjel lazítom (elég lágy, de még kanállal adagolható tészta kell legyen a végeredmény). A tésztát elosztom a 15 formában, és kb. 20 perc alatt megsütöm a muffinokat. Miután kihűltek, rájuk kenem a krémet: a tejszínt a cukorral kemény habbá verem, és belekeverek 8-10 összetört fél (krém nélküli) pilóta kekszet. Mindegyikbe beleállítok egy-egy mini-pilótát dekorációként, és fogyasztásig hűtőbe teszem.

15 darab lesz belőle. Ami nálunk elég sokáig kitartott, mert bár nagyon finom, a gyomrunk eléggé elszokott az adalékanyagoktól, ami a kekszekben és hasonlókban van, ezért a szokásosnál kevesebbet habzsoltunk be belőle. Biztos én (mi) vagyunk a puhányok de a bolti kekszektől (különösen a sósaktól) olyan durván tele leszek, mintha egy sokfogásos rendes menüsort végigennék. Sőt inkább rosszabbul, olyan máshogyan, mintha kő lenne a gyomromban.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Töltelékes káposzta Az erdélyi változat a töltött káposztára, nem is töltöttnek, hanem töltelékesnek hívják, ami jó, mert így nem ugyanaz a név jelöli a kétféle ételt. Nincs benne pirospaprika, és nem savanyú káposztából készül, hanem savanyí… Tovább
  • Gombás omlett Újra iskolába járok, csak most nem hétközben délelőtt okosodom, hanem esténként, és szombaton, túlnyomórészt ebédidőben. Ezért rendes reggelit kell készítenem, hogy ne korogjon a gyomrom előadáson. Nem szeretnék én lenni a… Tovább
  • Sztrapacska A nagymamamám egyik specialitása volt, ha eleget unszoltuk, mindig nekiállt a sztrapacskafőzésnek. Unszolásra a krumpli lereszelése miatt volt szükség, nem valami kellemes konyhai feladat a kézi reszelőn reszelgetni majd’ … Tovább
  • Sajtos kiflik Mennyei, omlós sós kiflik – bableveshez, uzsonnára, vagy csak úgy… Ebből a mennyiségből 48 darab lesz, kisebb létszám esetén fél adagot érdemes sütni, mert frissen a legjobb. Hozzávalók: A tésztához: 70 dkg liszt … Tovább
  • Curry-s táskák Újabb vegetáriánus fogás, ezúttal curry-s zöldséggel töltött levelestészta-táskákat sütöttem. Nagyon sokféle curry krém illetve szósz van, a nagyon enyhén csípőstől a bivalyerősig, mindenki megtalálhatja a neki tetszőt, én… Tovább

1 megjegyzés:

szepyke írta...

Uramanyám, gigaláááááááááááájk!:)))