2009. május 6., szerda

Csirke-saslik

csirkesaslik

Itt a grillszezon. A másodikon a faszénen sütés kicsit nehezen kivitelezhető (nem szeretnék az erkélyen ufógrillezni és a szénnel összemocskolni mindent), úgyhogy marad a már többször emlegetett grillserpenyő. Bambusznyársat minden barkácsáruházban lehet kapni, nyáron valószínűleg a hipermarketben is akad belőle.

Hozzávalók:

  • 2 (fél) csirkemell
  • kb. 25 dkg apró szemű csiperkegomba
  • kis darab szalonna
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál citromlé
  • 1 teáskanál balzsamecet
  • 3 + 1 evőkanálnyi olívaolaj
  • 1 kávéskanálnyi bazsalikom
  • bambusznyársak

A csirkemellet falatnyi kockákra vágom. Egy tálban elkeverem az átnyomott fokhagymát a citromlével, a balzsamecettel, a bazsalikommal és 3 evőkanál olívaolajjal. Beleforgatom a húst, átkeverem, és lefedve beteszem a hűtőbe – lehetőleg egy egész éjszakára. Másnap (pár órával később), felvágom a szalonnát (vékony kb. 2x2 cm-es szeletekre), megtisztítom a gombát (megmostam, és levágtam a tönkök végét). A bambusznyársakat félbetörtem (vágtam), és kihegyeztem a letört rész egyik végét. Víz alá mártottam a nyársakat, így nem égnek meg. Felváltva felhúztam rájuk a gombát-szalonnát-húst. Lehetőleg minden húskocka mellé kerüljön szalonna, így kevésbé szárad ki. Szerintem filézett pulya-felsőcombból is lehetne készíteni, akkor valószínűleg szalonna sem kell. A grillserpenyőt vékonyan megkenem olajjal, felhevítem, és a nyársakat minden oldalukon ropogósra sütöm (közepesénél kicsit nagyobb lángon/teljesítményen, különben megég a széle, belül azonban nyers marad). A húst (és a gombát) csak a tányéron sózom meg (különben sütés közben levet eresztene, és párolódna sülés helyett).

12 darab 15 cm-es nyárs lett belőle. 2 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Sült csirke fokhagymamártással A legtöbb zöldség a sütőben teljesen más ízt kap, mint főzve vagy párolva. A különböző hagymák klasszikus példák erre, de érdemes kipróbálni a sült sárgarépát is. A hús mellett sült fokhagymát általában csak magában adják … Tovább
  • Fokhagymás-babos pulyka Nagyon egyszerű, és kevés ügyködést kívánó babos egytálételt főztem – ráadásul túl sok edény sem kell hozzá, újabb piros pont. Elég sokat, két órát kell eltöltenie a sütőben, én fél óránként ellenőriztem, de ez végül feles… Tovább
  • Sült csirkecomb körtés-sajtos rizzsel Volt négy csirkecomb a fagyasztóban, és némi gorgonzola a hűtőben, amit némi gondolkodás után a következő formában párosítottam össze. Egy darabig még a gorgonzola-mártáson is gondolkodtam, de aztán arra jutottam, hogy a m… Tovább
  • Cheddar sajtba bundázott csirkemell Újabb kb. 10 perces étel (plusz 30 perc sütés), ami nem csak gyors, hanem egyszerű is, kezdők is bátran próbálják ki. Én nem csípős, magos mustárt használtam, aki „bátrabb” készítse dijonival, vagy próbálja ki valamilyen a… Tovább
  • Leveles tésztába csomagolt csirkemell Néha olyan ételre van szükség, ami a sütést leszámítva előre elkészíthető, és a sütése nem igényel semmilyen konyhai jelenlétet (ehhez természetesen ismernünk kell a sütőnket, mert lehet, hogy ami nekem 30 perc, másnak csa… Tovább

0 megjegyzés: