2009. május 16., szombat

Spárgás-gombás pite

spargaspite1

Újabb spárgás fogás, ezúttal fehér spárgából. A fehér spárgát a napfénytől elzárva, takarva nevelik, ezért nem alakul ki benne klorofil. Hátránya, hogy gyorsabban szárad ki, az egészet meg kell pucolni, és kevesebb értékes tápanyag van benne. Lágyabb, kevésbé erősebb íze van. A zöld spárga többek között klorofilban gazdag, és elég a spárgasípok alsó részét meghámozni. Szerintem jobban is mutat az ételekben a színe miatt. Létezik egy harmadik típus a lila spárga, de ahhoz csak pár helyen lehet hozzájutni, nincs tele vele minden piac.

Hozzávalók:

  • 1 csomag (45 dkg) leveles tészta
  • 50 dkg spárga
  • 1 fej hagyma, vagy egy köteg újhagyma
  • 25 dkg gomba
  • 4 dkg vaj (2 kanál olaj)
  • 4 dkg liszt
  • 3,5 dl tej
  • petrezselyem
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tojás
  • só, bors
  • 2 kanál olaj

A spárgát megtisztítom, kb. 3 cm-es darabokra vágom és 8-10 percig főzöm, majd leszűröm. Kb. 2 kanál olajon átforgatom az apróra vágott hagymát, és a szeletekre vágott gombát. Sózom, borsozom, a fokhagymával ízesítem, és a keletkező vizet elforralom alóla. Miután a gomba is megpuhult, hozzákeverem a spárgát. A vajból, lisztből és tejből besamelt főzök. Hozzákeverem a gombához, és egy csokor apróra vágott petrezselyemmel fűszerezem. A leveles tésztát kinyújtom, és kibélelek vele egy 26 cm-es kapcsos tortaformát (a tésztából a tetejére is kell jusson, én azt darabokból szoktam kirakni) vagy egy hasonló méretű tepsit. Belekanalazom a tölteléket, befedem a maradék tésztával. Megkenem a felvert tojással, egy villával megszurkálom, és előmelegített sütőben, 200 fokon megsütöm. (Akkor jó, amikor a teteje már szépen megpirult).

4 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

0 megjegyzés: