2009. május 16., szombat

Spárgás-gombás pite

spargaspite1

Újabb spárgás fogás, ezúttal fehér spárgából. A fehér spárgát a napfénytől elzárva, takarva nevelik, ezért nem alakul ki benne klorofil. Hátránya, hogy gyorsabban szárad ki, az egészet meg kell pucolni, és kevesebb értékes tápanyag van benne. Lágyabb, kevésbé erősebb íze van. A zöld spárga többek között klorofilban gazdag, és elég a spárgasípok alsó részét meghámozni. Szerintem jobban is mutat az ételekben a színe miatt. Létezik egy harmadik típus a lila spárga, de ahhoz csak pár helyen lehet hozzájutni, nincs tele vele minden piac.

Hozzávalók:

  • 1 csomag (45 dkg) leveles tészta
  • 50 dkg spárga
  • 1 fej hagyma, vagy egy köteg újhagyma
  • 25 dkg gomba
  • 4 dkg vaj (2 kanál olaj)
  • 4 dkg liszt
  • 3,5 dl tej
  • petrezselyem
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 tojás
  • só, bors
  • 2 kanál olaj

A spárgát megtisztítom, kb. 3 cm-es darabokra vágom és 8-10 percig főzöm, majd leszűröm. Kb. 2 kanál olajon átforgatom az apróra vágott hagymát, és a szeletekre vágott gombát. Sózom, borsozom, a fokhagymával ízesítem, és a keletkező vizet elforralom alóla. Miután a gomba is megpuhult, hozzákeverem a spárgát. A vajból, lisztből és tejből besamelt főzök. Hozzákeverem a gombához, és egy csokor apróra vágott petrezselyemmel fűszerezem. A leveles tésztát kinyújtom, és kibélelek vele egy 26 cm-es kapcsos tortaformát (a tésztából a tetejére is kell jusson, én azt darabokból szoktam kirakni) vagy egy hasonló méretű tepsit. Belekanalazom a tölteléket, befedem a maradék tésztával. Megkenem a felvert tojással, egy villával megszurkálom, és előmelegített sütőben, 200 fokon megsütöm. (Akkor jó, amikor a teteje már szépen megpirult).

4 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Fusilli gombás – kéksajtos mártással Nagyon gyorsan elkészül – miközben megfő a tészta, elkészül a mártás is. Bármilyen kéksajt jó hozzá, aminek nincs vastag héja (mint, pl. a camembertnek), gorgonzola, márványsajt stb. mindenki válasszon olyan erőset, amit s… Tovább
  • Kürtőskalács II.Immár recepttel, nem csak magában a képek. Nagy nyári kedvencem. Elég sokszereplős elfoglaltság, apám tüzet rak, anyám tekeri a tésztát a kürtőskalácssütő fákra, én cukrozok, öcsém pedig forgatja a parázs fölött. Ezért ál… Tovább
  • Túrós-málnás kosárka Újabb kosárformában sült sütemény. Nem „szórakoztam” se a málna, se a túró áttörésével, egyszerűen összeturmixoltam a málnát, a túróban meg amúgy sem zavarnak a kis szemcsék, amik arra utalnak, hogy túróról van szó – ezért… Tovább
  • Leveles tészta Végre rászántam magam (és kaptam egy jó receptet Levi nagymamájától)  , és leveles tésztát gyúrtam-hajtogattam. Nem ördöngösség, de azért változatlanul tartok pár csomaggal a bolti változatból a fagyasztóban. Ennél ki… Tovább
  • Meggyes crumble Az angolszászok egyik kedvelt desszertje a crumble. Egy nagyobb piteformába (vagy több kisebbe, ha úgy szeretnék tálalni) gyümölcsöt szórnak, egy egyszerű omlós tésztát morzsolnak rá, és megsütik. A puha sült gyümölcsöt na… Tovább

0 megjegyzés: