2009. május 1., péntek

Cukkínis-sajtos lepény

A cukkíni az egyik kedvenc zöldségem. Az eredetét homály fedi, egyes források szerint Közép-Amerikából származik, de Kolumbusz és a követői nem hozták át Európába. Mások szerint valamelyik mediterrán országban keresztezték a tököt és az uborkát, létrehozva ezzel a cukkínit. Leginkább a mediterrán konyhák használják, de mostanra talán nálunk is bekerült a gyakran használt zöldségek közé. Számtalan pozitívummal rendelkezik, fogyasztható nyersen is, nem csak főzve (vagy sütve), és alacsony az energiatartalma. A hagyományos sötétzöld mellett létezik sárga változata is, bár én ezt még csak képeken láttam, üzletben még nem sikerült találkozni vele. Most egy sajtos lepényt készítettem belőle.

Hozzávalók:

  • 13 dkg vaj
  • 26 dkg liszt
  • 40 dkg cukkíni
  • 1 doboz mini mozzarella
  • 1 maréknyi reszelt parmezán (vagy más erősebb ízű sajt)
  • 3 tojás
  • 3 dl tejföl vagy tejszín (szerintem teljesen jó ebbe a tejföl, és az kevésbé hízlal)
  • só, bors
  • szerecsendió
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 fej hagyma
  • 1 evőkanál olaj
  • 7-10 dkg füstölt főtt tarja, angolszalonna stb

A lisztet elmorzsolom a vajjal, kicsit megsózom (1-2 csipet), és kevés vízzel (fél deci kb.) omlós tésztát gyúrok belőle. Fóliába csomagolva beteszem a hűtőbe, amíg elkészítem a tölteléket. A cukkínit megmosom, és nagylyukú reszelőn lereszelem. Egy evőkanál olajon kicsit megpárolom, hogy ne áztassa el később a tésztát. Leszűröm, és összekeverem az apróra vágott hagymával. A mini mozzarellákat negyedelem, és azt is a cukkínihez adom. A tarját csíkokra vágom és azt is összekeverem a cukkínivel. A tojásokat villával felverem, hozzáadom a tejfölt, a reszelt parmezánt, az átnyomott fokhagymagerezdeket. Sózom, borsozom, szerecsendióval fűszerezem. A sütőt előmelegítem 180 fokra. A tésztával kibélelek egy tortaformát/sütőtálat. Elterítem benne a cukkínis keveréket, rákanalazom a tojásos masszát, és egy kanállal kicsit elkevergetem, hogy biztosan jusson mindenhova a tojásos tejfölből. 30-35 perc alatt készre sütöm.

4 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Omlós húsos táska Az anyámtól tanul sütemények egyike, amióta az eszemet tudom, benne van a kézzel írott- beragasztgatott füzetkéjében. Tipikusan „semmi extra” a receptje, egy egyszerű omlós tészta sonkakrémmel töltve, mégis mindenkinek nag… Tovább
  • Póréhagymás rakott burgonya Nehéz besorolni, hogy mi is ez pontosan: rakott krumpli vagy főzelék, mert mindkettőre hasonlít. Leginkább átmenet a kettő között – fűszeres tejben puhára főtt burgonya sajttal, sonkával, és póréhagymával. Elég sokáig kell… Tovább
  • Sonkás babsaláta Volt még pár deka száraz bab a szekrényben, ami semmi másra nem lett volna elég, a sonka magában nem igazán fogyott, tojás és mozzarella pedig mindig van itthon. Innentől elég egyértelmű volt, hogy mi lesz az ebéd, egy egy… Tovább
  • Sonkás palacsinta lepény Gyakran sütök palacsintát, de kicsit unom már a kakaós-lekváros-túrós triumvirátust, ezért többféle töltelékkel és formával próbálkozom. Ez a sajtos-sonkás nagyon egyszerű, csak egy quiche-töltelékre erősen hasonlító tojás… Tovább
  • Saláta grillezett nektarinnal A héten minimalizáltam a konyhában töltött időt, bár egy hosszas rizottókavargatást bevállaltam, nagyrész salátákat és 10 perces kajákat ettünk. Nagyon régen kinéztem ezt a receptet az egyik goodfoodos szakácskönyvemből, … Tovább

1 megjegyzés:

Wise Lady írta...

Ez nagyon finom és jól is néz ki. Nekem is a kedvencem a cukkini. Nagyon hasonlót gyakran készítek.