2009. május 19., kedd

Gesztenyés kiflik

gesztenyeskifli2

Lehet gesztenye helyett mák vagy dió töltelékkel is készíteni. A töltelék akkor megegyezi a pozsonyi kiflinél leírtakkal. A gesztenye a legegyszerűbb, csak kis darabkákat kell vágni a még fagyos mirelit gesztenyemasszából.

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 20 dkg margarin (vagy 15 dkg zsír)
  • 1 dl tejföl
  • 1 teáskanál cukor
  • csipet só
  • 2 dkg élesztő
  • kevés tej
  • 1 csomag ízesített mirelit gesztenyepüré
  • a hempergetéshez vaníliás porcukor

Az élesztőt kevés tejben a cukorral felfuttatom. A lisztet és a zsiradékot elmorzsolom (+ a csipet só). A felfuttatott élesztővel és tejföllel rugalmas tésztát gyúrok belőle. (Ha szükséges, kevés tejet adok hozzá). Tiszta konyharuhával letakarva egy órát kelesztem. 3 mm vastagra nyújtom, 6-8 cm átmérőjű köröket (fánk méret kb.) szaggatok belőle. Mindegyikre teszek egy kicsit a gesztenyemasszából, és kifli formára tekerem. Előmelegített forró sütőben (kb. 200 fok) megsütöm, és vaníliás porcukorban meghempergetem.

Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Gluténmentes csokis muffin Kaptam karácsonyra egy jópofa kis könyvet, amiben sok rajzolt ábrával illusztrálva egy csomó érdekességet írnak a csokoládéról (A csokoládé kis könyve), és a végén van benne néhány recept. Van itthon egy csomó kukoricaliszt,… Tovább
  • Kávés minitorták A kapucsínós változatot már többször elkészítettem Nigella házi istennős könyvéből, most a mellette lévő oldalon lévő másik kávés-csokis cupcake volt soron. Igazából meglehetősen nehéz dönteni, hogy melyik a jobb a kettő kö… Tovább
  • “Taco” gofri Már egy ideje szemezgettem ezzel a recepttel, és volt a hűtőben egy fél csomag bab, amit el akartam használni (most pedig pápá szárazbabok, hello kizárólagos konzervhasználat). Rájöttem, hogy nekem olyan konyha kéne, amiben… Tovább
  • Post it helyett–gyümölcsrizs Leginkább csak azért, hogy tudjam legközelebb az arányokat. Meg így hátha gyakrabban eszembe jut. Hozzávalók: 15 dkg kerekszemű rizs víz + tej cukor (pár teáskanálnyi) 2 dl tejszín… Tovább
  • Aranygaluska II. + valami olyasmi Megkívántam az aranygaluskát, meg úgy általában a diót, Levi viszont minden olajos magra allergiás, úgyhogy neki kreáltam valami “hasonlót”, mazsolás-fahéjas galuskát kapott vanília-öntettel.A kelt tésztában a liszt harmadát… Tovább

0 megjegyzés: