2009. május 2., szombat

Póréhagyma krémleves

porehagyma1

Egyszerű és nagyszerű. Mindössze 5 hozzávaló (+ a 6. a víz). Jobban szeretem a krémleveseket, mint a hagyományos darabos verziókat. Szerintem több lehetőség van bennük, mint a magyar módra pirospaprikával fűszerezett ételízesítőzött egyen-löttyökben, amit a legtöbben levesnek hívnak.

Hozzávalók:

  • 1 jó nagy vagy 2 közepes póréhagyma
  • 1 közepes burgonya
  • 1 evőkanál olaj
  • tetszőleges levesbetét

Az olajon átforgatom az apróra kockázott burgonyát és a karikákra vágott póréhagymát. Felöntöm kb. 5 dl vízzel, megsózom, lefedem és puhára főzöm. Miután megfőttek a zöldségek, félrehúzom, kicsit hűlni hagyom, simára turmixolom, és hozzáöntök még 5 dl vizet. Felforralom, megsózom, ha még szükséges, és tetszőleges levesbetéttel tálalom.

4 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Póréhagymás rakott burgonya Nehéz besorolni, hogy mi is ez pontosan: rakott krumpli vagy főzelék, mert mindkettőre hasonlít. Leginkább átmenet a kettő között – fűszeres tejben puhára főtt burgonya sajttal, sonkával, és póréhagymával. Elég sokáig kell… Tovább
  • Grillezett spárgasaláta szalonnával Ritkán sütöm a spárgát, pedig jól áll neki ez a teljesen egyszerű elkészítési mód, nem csak a tészta szószok és rizottók, amikért úgy odavagyok. Most egy igazán tavaszi salátát alakítottam át az elképzeléseim szerint, és m… Tovább
  • Sült csirke fokhagymamártással A legtöbb zöldség a sütőben teljesen más ízt kap, mint főzve vagy párolva. A különböző hagymák klasszikus példák erre, de érdemes kipróbálni a sült sárgarépát is. A hús mellett sült fokhagymát általában csak magában adják … Tovább
  • Rakott tőkehal Tőkehalat még sosem vettem ezelőtt, egy alkalom után a tapasztalatok: kiolvasztás közben elég sok vizet engedett magából, sütés előtt ezért érdemes felolvasztani, különben főzés lesz a dologból, az eddig elfogyasztott két … Tovább
  • Zöldségleves Nagyjából három kategóriába szoktam sorolni a leveseket: vannak a krém és/vagy egy zöldségből készülők, vannak a húsosak és van „A zöldségleves”. Semmi extra, az összes közül a legegyszerűbb, teljesen hagyományos, pirospap… Tovább

0 megjegyzés: