2009. május 17., vasárnap

Medvehagymás lepény

medvehagymaslepeny2

Az alap quiche lorraine-t turbóztam egy kis medvehagymával. Nagyon finom volt, ebben mondjuk része volt az igen bőkezűen mért szalonnának. (Nem azért mert ’férfiember’ is van a háznál, hanem mert finom).

Hozzávalók:

  • 10 dkg vaj
  • 20 dkg liszt
  • só, bors
  • kb. 10 dkg kolozsvári szalonna
  • 2 tojás
  • 2 dl tejszín (tejföl)
  • 1 marék reszelt sajt
  • pár levél medvehagyma

A vajból és a lisztből egy csipet sóval, és kevés vízzel omlós tésztát gyúrok. A hűtőben pihentetem kb. 30 percet. Előmelegítem a sütőt 180 fokra. Egy 18 cm-es kapcsos tortaformát kibélelek a tésztával (minél magasabb pereme legyen), és 10 percet elősütöm. Közben a tojásokat felverem, hozzákeverem a tejszínt (tejfölt) és a reszelt sajtot, kicsit megsózom, borsozom, az apróra vágott medvehagymával ízesítem. A szalonnát kockákra vágom, és megsütöm. Az elősütött tészta aljába kanalazom a szalonnát, ráöntöm a tojásos keveréket, és kb. 25 perc alatt készre sütöm. Ha nagyon pirul a teteje (mint nekem, de én nem figyeltem eléggé), lehet takargatni (sütőpapír), vagy légkeverésről alsó sütésre váltani.

2 fős adag. Salátával 3. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Eton mess Angol édesség, ami az etoni kantinról kapta a nevét. Jó kis iskola lehet az, ahol ilyen desszertet szolgálnak fel. Tejszínhab, eper és habcsók, csupa remek összetevő. A habcsókhoz a múltkori receptet használtam, dobozban m… Tovább
  • Spárgás spagetti Végre itt a tavasz és a karalábé mellett megérkezett a másik időszakos örömforrásom a spárga. Nagy kár, hogy olyan rövid a szezonja, mert a szétfőzött konzerv (üveges) azért nem ugyanaz… Hozzávalók: 50 dkg spárga (sz… Tovább
  • Spárgás-szalonnás penne Volt némi maradék spárgám és kolozsvári szalonnám (mi más…). Nem túl meglepő módon tésztaszószt ütöttem össze belőlük. Szerintem képes lennék heti hétszer tésztát enni mindenféle szószokkal. Persze durumtésztát, nincs benn… Tovább
  • Tésztakosárkák csokoládékrémmel Még mindig a kosárkaformák bűvöletében élek, hamarosan ki fogok próbálni valamilyen sós változatot is. most habos-krémes csokis süteményre vágytam, úgyhogy a semleges ízű kosárkákat a legegyszerűbb (és szerintem legfinomab… Tovább
  • Zöld spárgás spagetti Újabb spárgás tészta: a múltkori darált húsos után ez most egy sonkás változat. A tesztközönségem ezt ítélte meg finomabbnak. A spárga helyettesíthető angolzellerrel. Hozzávalók: 40 dkg spagetti 50 dkg zöld spárga… Tovább

0 megjegyzés: