2009. május 3., vasárnap

Spárgás rizottó

rizotto1

Variációk spárgára: második felvonás (első itt). Ideális azoknak, akik esetleg a spárga állagától irtóznak, és nem az ízétől. A spárga majdnem egésze (vagy akár az összes) összeturmuxolva kerül a rizottóba.

Hozzávalók:

  • 50 dkg spárga
  • 3,5-4 dl rizs
  • 15 dkg angol/császár szalonna
  • 1 nagy fej hagyma
  • fehérbor
  • 5 dl zöldség alaplé vagy 1 evőkanál szárított zöldség keverék
  • petrezselyem
  • só, bors
  • 1 marék reszelt parmezán
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • kb. 2 diónyi vaj

A spárgát megtisztítom, a végeket levágom, és félreteszem. Felteszek melegedni kb. 6 dl vizet. Amikor felforrt, belerakom a spárga-végeket és 8 percig főzöm. Szűrőkanállal kiszedem. A vízben kb. 10 perc alatt puhára főzöm a spárga többi részét (néhány darabba töröm, vagy vágom a szárakat, hogy ne lógjanak ki a vízből). Miután megpuhultak, kicsit hűlni hagyom, és a főzővízzel együtt összeturmixolom. Felöntöm fél liter zöldség-alaplével, vagy víz és szárított zöldség keverékével és elkezdem melegíteni. A hagymát felaprítom, és a felhevített olívaolajon kb. 10 perc alatt puhára párlom. Ezután hozzáadom a felkockázott szalonnát, majd néhány perc múlva a rizst. Miután a rizs megpirult aláöntök kb. fél dl fehérbort, és elkeverem. Miután a bort magába szívta a rizs/elpárolgott, jön a folyamatos keverés melletti spárgás alaplé adagolás. Egyszerre egy merőkanálnyit adjunk csak hozzá, és ha azt beszívta a rizs, akkor jöhet a következő. Miután a rizs elérte a megfelelő állagot (kívül krémes, de belül még roppanós), kikapcsolom a tűzhelyet. Belekeverem a vajat és a sajtot, sózom, borsozom, és lefedve 10 percig állni hagyom. A félretett spárga-darabokkal tálalom, és megszórom apróra vágott petrezselyemmel (nekem fagyasztott van, úgyhogy belekevertem tálalás előtt, mert nem lehetett szépen szórni).

4 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

sajttortát nem készítenél ?:)

Lilla írta...

biztos fogok azt is, mert már megjelöltem egy sajttorta receptet a legújabb szakácskönyvemben...