2009. augusztus 18., kedd

Csirkés újhagymás pite

csirkespite2

Könnyű nyári egytálétel, nem igényel hosszas, izzasztó konyhai tevékenykedést. A tűzhely mellett keveset kell vele állni, a sütőben meg elvan magában. A réteslappal készülő ételek általában csak frissen jók, ez azonban – meglepő módón – másnapra sem esik át komoly minőségromláson.

Hozzávalók:

  • 25 dkg burgonya
  • 25 dkg csirkemellfilé
  • 2 csokor újhagyma
  • 25 dkg gomba
  • 2,5 evőkanál liszt
  • 3 dl tej
  • 1 evőkanál mustár
  • 1 evőkanál aprított friss kakukkfű
  • só, bors
  • 1 csomag réteslap (az enyém 15 dkg-os, 6 lapos volt)
  • olaj vagy olvasztott vaj

A burgonyát meghámozom, kis kockákra vágom, 5 percig főzöm, majd lecsöpögtetem, és félreteszem. Az újhagymát karikára, a gombát (nekem laskagomba volt) csíkokra vágom. Egy nagy serpenyőben 2-3 evőkanálnyi olajat hevítek, és megforgatom benne a csirkehúst. Miután minden oldala barnára pirult, mellédobom a gombát és az újhagymát, és 3 percig párolom. Megszórom a liszttel, elkeverem, majd lassan hozzáöntöm a tejet, és felforralom. Belekeverem a mustárt, a kakukkfüvet és a burgonyát, sózom, borsozom, és 10 percig főzöm. A sütőt előmelegítem 180 fokra, és egy tepsit vagy sütőtálat kibélelek a réteslapok felével. Belekanalazom a csirkés tölteléket, lefedem egy réteslappal, megkenem olvasztott vajjal vagy olajjal, befedem egy másik lappal, és azt is megkenem. Visszahajtom a kibélelésnél használt réteslapokat, hogy ne lógjanak ki a tepsiből, az utolsó lapot csíkokra vágom, és a csíkokat elrendezgetem a tetején. Megkenem olajjal (olvasztott vajjal), vagy olajsprayvel megfújom, és 45 percig sütöm. Forrón tálalom.

4 fős adag.

0 megjegyzés: