2009. augusztus 7., péntek

Pogácsás csirke

pogacsascsirke2

Igazán egyszerű, de a pogácsa miatt különleges fogás. A pogácsák nem igazán puhák, de ehhez az ételhez ez kifejezetten jó, mert a húsnak elég sok leve van, amit ki lehet vele tunkolni. Kezdők is bátran próbálják ki, mert se a pogácsa, se a hús része nem bonyolult (ugye Levi?!).

Hozzávalók:

  • 8 csirke alsócomb
  • 1 fej hagyma
  • 40 dkg sárgarépa
  • 30 dkg zöldborsó
  • 1 kávéskanál keményítő
  • 1 dl húsleves
  • 1 dl fehérbor
  • 2 babérlevél
  • só, bors
  • 2 evőkanál olaj

a pogácsához:

  • 25 dkg liszt
  • 2 kávéskanál sütőpor
  • 2-3 maréknyi reszelt sajt
  • 3 dkg vaj
  • tej
  • 2 kávéskanál őrölt mustármag
  • a tetejére szezámmag

a sütőt előmelegítem 200 fokra (légkeverés). A csirkecombokat lebőrözöm, és a felhevített olajon körben megpirítom őket. A húsokat kiszedem egy tányérra, és a maradék olajon megpárolom a vékony karikákra vágott hagymát. A hagymát összekeverem a borsóval, és a vastag karikákra vágott sárgarépával, és egy tepsi vagy tűzálló tál aljába terítem. Beleteszem a babérleveleket, a tetejére rakom a csirkecombokat, és meglocsolom a borral, és a húslevessel, melyben előzőleg elkevertem a keményítőt. Kicsit megsózom, borsozom, és alufóliával lefedve 50-60 percig sütöm (párolom gyakorlatilag). A lisztet és a sütőport egy tálba szitálom, összegyúrom a vajjal, az őrölt mustármaggal, a reszelt sajttal, és annyi tejjel, hogy rugalmas tésztát kapjak. Kb. 1 cm vastagra nyújtom, és 4-5 cm átmérőjű pogácsákat szaggatok belőle. Sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, megkenem a tetejüket tejjel, és megszórom szezámmaggal. A húsról leszedem az alufóliát, betolom alá a pogácsát, és 15-20 percig sütöm, amíg a pogácsák aranybarnára sülnek. Közben egyszer ellenőrzöm, hogy a hús alatt van-e elég nedvesség, ha szükséges, öntök alá egy kis vizet/húslevest.

4 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

0 megjegyzés: