2009. augusztus 23., vasárnap

Cukkiniropogós

cukkiniropogos1

Pontosan úgy készül, mint a tócsni, csak burgonya helyett cukkiniből. Mivel a cukkini energiatartalma harmada a burgonyáénak, ezért a végeredmény is kevésbé hizlal. Nagyon gyorsan megsül, a joghurt lecsepegtetését kell időben elkezdeni, a többi lépés villámgyorsan megvan.

Hozzávalók:

  • 1 kg cukkini
  • 25 dkg feta sajt
  • 4 tojás
  • 8 evőkanál liszt
  • petrezselyem, kapor ízlés szerinti kombinációban és mennyiségben
  • szerecsendió, bors
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor újhagyma
  • kevés olaj a sütéshez
  • 2 nagy doboz natúr joghurt
  • fél kígyóuborka

Egy tiszta (és nem öblítővel mosott) konyharuhával kibélelek egy nagyobb szűrőt, és egy tálat teszek alá (fazék+tésztaszűrő betét is jó), a joghurtot a konyharuhába öntöm, és hagyom 2 órán át csöpögni. Az uborkát nagyon apró kockákra vágom, és a lecsöpögtetett joghurthoz keverem, kicsit megborsozom, és apróra vágott petrezselyemmel és/vagy kaporral ízesítem. A cukkiniket nagylyukú reszelőn lereszelem. Meg lehet próbálni kicsit kinyomni belőle a vizet, nekem semmit sem sikerült kifacsarni. A cukkinit összekeverem az apróra vágott fetával, az újhagymával, a liszttel, és a tojásokkal. Szerecsendióval, borssal, áttört fokhagymával és a zöldfűszerekkel ízesítem. Egy serpenyőbe kevés olajat öntök (épphogy legyen az alján), majd a forró olajba evőkanállal kicsit lelapított halmokat rakok a masszából, és oldalanként 1-2 perc alatt megsütöm. Forrón, a joghurtos dippel tálalom.

5-6 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Töltött tojás A töltött tojás egy nagyon jól variálható étel a legtöbbször mégis mindig ugyanúgy készül, majonézzel és egy kicsi mustárral (esetleg egy kis tejföllel). Most három egyszerű, és mindennapi hozzávalót tartalmazó változatot … Tovább
  • Kókuszos csirkenyársak Elsőre furcsának tűnhet a kókuszreszelékbe forgatott hús, pedig nem kéne az legyen, mandulát és diót viszonylag gyakran használunk húsételekhez, ezekhez pedig (felhasználási körben legalábbis) eléggé hasonlít a kókusz. Ola… Tovább
  • Kukoricás uborkasaláta Ez már azt hiszem súrolja a nevetségesen egyszerű kategóriát, de felteszem, mert nagyon finom, és hátha sikerül vele másnak is ötletet adni. Mi krumplifánkhoz ettük, jó bármilyen grillezett húshoz, tortillatekercsbe, pitáb… Tovább
  • Lilluka-saláta Nem volt semmi recept a kiinduláshoz, csak az, hogy mi van itthon és mit szeretek. És hát mikor nevezzek el magamról salátát, ha nem a lányságom végnapjaiban. Hozzávalók: 6-7 dkg bulgur 1 kukorica konze… Tovább
  • Gorgonzolás/tojáskrémes mini szendvicsek Foci vb- kaják utolsó felvonás. Úgy jött ki a hétvégén, hogy nem akartam semmi komolyabb kaját a bronzmeccshez és a döntőhöz, mert ettünk napközben éppen eleget, azaz pizza/hamburger/hot dog és társai kilőve. Pedig egy ide… Tovább

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia Én ezt már régebben is megpróbáltam megcsinálni. Nekem nem sikerült megfordítani, a tyúkok ették meg:(. Te hogy csináltad?

Lilla írta...

a 8 ek liszt csak afféle iránymutatás, lehet hogy több kell bele (10 max emlékeim szerint). én annyit raktam, hogy legyen a cukkiniszálak között némi "csirízes" massza, ami összetartja. és nem tudom te mivel próbálkoztál, én két kanállal szoktam az összes ilyen dolgot fordítani.