2009. augusztus 9., vasárnap

Francia csirke

franciacsirke2

Elkészítési módban hasonlít a pogácsás csirkéhez, az ízvilága azonban teljesen más, az engem a húslevesre emlékeztet, ez pedig sokkal kifinomultabb, gazdagabb ízvilágú. Hát hiába a francia parasztok tudtak valamit.

franciacsirke1

Hozzávalók:

  • 4 csirkecomb
  • 40 dkg konzerv vesebab
  • 3-4 szál szárzeller
  • 4 paradicsom
  • 4 fej hagyma
  • 2 dl fehérbor
  • petrezselyem
  • 16 szelet bagett
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • vaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • 2 evőkanál olaj

A hagymát és a paradicsomot négybe vágom, a zellert vékonyan felkarikázom, a babkonzervet lecsöpögtetem. Az olajat felhevítem egy serpenyőben, és megpirítom a csirkecombokat. Szűrőlapáttal vagy csipesszel kiszedem őket egy tálra. A maradék olajon megpirítom a hagymát, majd pár perc múlva mellédobom a zellert, és pár percig együtt pirítom őket. Leveszem a tűzhelyről, belekeverem a babot, a paradicsomot, a pirospaprikát, a bort, egy evőkanálnyi aprított petrezselymet, sózom, borsozom, és egy tűzálló tálba öntöm. A tetejére teszem a csirkecombokat, és alufóliával lefedve, előmelegített sütőben 200 fokon 50 percig sütöm. Közben kb. 5 dkg vajat összekeverek 1-2 evőkanálnyi aprított petrezselyemmel, az áttört fokhagymával, és egy kevés sóval. Megkenem a vajjal a bagett-karikákat, és sütőpapírral bélelt tepsibe teszem. Leveszem az alufóliát a húsról, beteszem alá a bagettet, és még 10-12 percig sütöm.

4 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Almás csirkesaláta A hamburger-projekt után, most azt hiszem szendvics- és jégkrém-projekt zajlik, bár ezt így még nem fogalmaztam meg magamnak. Levinek saját bevallása szerint hatalmas élmény volt amikor Nagy-Britanniában járt, hogy a szendvi… Tovább
  • Tostada csirkehússal Könnyű nyári ebéd, mondjuk munkába vinni nem ideális, de vacsorára, vagy vasárnap délben kettőkor a kanapéra a Forma-1-hez tökéletes. :-) Persze ez ilyen én-féle mexikói kaja, mert nem csíp, úgyhogy aki nálam keményebb – ez… Tovább
  • Stroganoff csirke Finom meg egyszerű, de azt hiszem nem lesz gyakori vendég nálunk, mert a savanyúság-allergiám a jelek szerint növekvő tendenciát mutat, és már az egy adagba jutó 1 ecetes uborka és pár szem kapribogyó is soknak bizonyult. Á… Tovább
  • Sült csirkés szendvics A “gyors szárnyas ételek”-ben láttam egy hasonló csirkés szendvicset, amit a mi ízlésünkre formáltam. Amúgy más is gyros szárnyasételeknek meg gyros süteményeknek hívja a sorozatot? Na jó én nem, de Levi igen, és kíváncsi va… Tovább
  • Mézes-mustáros csirkesaláta Folytatva a múltkor megkezdett szendvics-sorozatot: mézes-mustáros (kesudiós) csirkesaláta. Pontos mennyiségeim nincsenek, nagyrészt inkább ötletadó (és nem igazán fontosak a pontos mennyiségek, flexibilis a recept, ez nem … Tovább

3 megjegyzés:

szepyke írta...

Ez a bagettes megoldás nagyon jó!:)

Gyöngyi írta...

Nagyon finom lehetett!

Lilla írta...

a petrezselymes vajas bagett... nagyon 'egyben van' az egész (utálom ezta kifejezést, de most ez jutott eszembe csak)