2009. augusztus 24., hétfő

Túrós bukta

bukta1

Ez nem olyan, mint a menzákról ismert lekváros bukta – hatalmas, csupa tészta, és meg lehet tőle fulladni… Egyik sokkoló gasztro élményem a menza-pékség vonalon előforduló hatalmas, hot dognyi bukta. Az én buktám, könnyű levegős, és kezelhető méretű. A túrótöltelék szokás szerint mazsolával vagy citromhéjjal dúsítható.

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 4 dkg élesztő
  • 1 tojássárgája
  • 3 dl tej
  • 3 evőkanál olaj
  • 5 dkg cukor
  • csipet só

a töltelékhez:

  • 50 dkg túró,
  • 1 tojássárgája
  • 2 tojásfehérje
  • 4 evőkanál cukor
  • 2 csapott evőkanál gríz
  • 1 csomag vaníliás cukor

A tejet kicsit megmelegítem, elkeverem a cukrot, és felfuttatom benne az élesztőt. A tészta többi hozzávalóját egy tálba teszem, hozzáadom az élesztős tejet, és rugalmas tésztává dagasztom. Konyharuhával letakarva 1-1,5 óra alatt a kétszeresére kelesztem. A túrót elkeverem a cukorral, a vaníliás cukorral, a tojássárgájával és a grízzel. A tojásfehérjéket kemény habbá verem, és beleforgatom a túróba. A tésztát kinyújtom (kb. 4 mm vastagra), és 10x10 cm-es négyzetekre vágom. Minden négyzetre teszek a töltelékből, feltekerem, és behajtom a végüket. Olajjal kikent tepsibe teszem a buktákat (nem túl szorosan, legyen köztük pár mm), és minden sor után megkenem olajjal a tetejüket, és oldalukat (hogy ne ragadjanak sütés közben össze). A tepsit hideg sütőbe rakom, és 180 fokon (alsó-felső sütés), addig sütöm, hogy a tetejük, és az aljuk is aranybarna legyen. Nagyon jó üveg sütőtálban sütni, mert akkor látszik, hogy mennyire sült már meg az aljuk. Ha nincs megfelelő méretű üveg tálunk, akkor egy bukta alá késsel be kell nyúlni, és úgy megnézni az alját. Porcukorral megszórva tálalom.

Kb. 25x35-ös tepsihez. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Csokoládés gofri–version 2.0. Juli kuzinom tanácsára kipróbáltam, hogy a csokoládédarabos gofriban az írót tej helyett kaukázusi kefirrel helyettesítem. És így még jobb. Köszike. … Tovább
  • Mozzarellás-paradicsomos quiche Sosem szoktam mérni a konyhában eltöltött időt, hogy melyik ételt hány perc alatt rakom össze, ehhez is csak utólagos becslést tudok adni; kb. 10 perc volt szükséges a quiche-hez, ezt követte a 20 perc sütés, amikor már mást… Tovább
  • Spagetti húsgombóccal Nem tudom miért tartott ennyi ideig, hogy megcsináljam az első paradicsomos-húsgolyós spagettimet. Érthetetlen, kicsit ugyan macerás a húsgolyók böngyörgetése, de annyira azért nem, hogy visszatartson (és kevésbé türelmes… Tovább
  • Gofri VI. -joghurtos gofri Volt itthon egy ananászom, és egyéb ötlet híján úgy döntöttem, hogy sütök egy adag gofrit, túrókrémet kenek rá, és a tetejére pakolom az ananászt. Azt vettem észre, hogy 3 féle gofrirecept van, vannak a kevert tésztások 1 eg… Tovább
  • Svéd húsgolyó Van nekem egy húsgolyó-mániás kishúgom, aki ráadásul nem bírja a laktózt, az IKEÁS-ban pedig van, szóval nem ártott kifejleszteni a házilag előállítható tejcukormentes változatot. Nem gondoltam volna, hogy ez már elsőre is … Tovább

5 megjegyzés:

Névtelen írta...

Aszta mindenit nagyon gyönyörűséges lett, gratulálok hozzá:)

Wise Lady írta...

Ez fantasztikus! Nagyon szép a bukta, de a fotó is. Ha most elemelhetnék egyet onnan a tepsiből, langyosan...

Lilla írta...

köszi-köszi :-)

Névtelen írta...

Az olaj a tésztába is kell v. csak a kenéshez?

Lilla írta...

a tésztájába is, de tehesz olvasztott vajat is a tésztába