2010. január 22., péntek

Mézes sült csirkecomb sütőtöksalátával

tokoscsirke2

A tesztközönségem szerint a hús is jó volt, de az almás sütőtök még annál is finomabb. Pár perc alatt elfogyott a maradék a tálból „magában”, csirkecomb nélkül. Szerintem pedig a hús volt finomabb, nekem kicsit furcsa a hideg sütőtök. Biztosan fogom még készíteni, mert gyorsan megvan, és másnap is nagyon jó, és akár hidegtálon is fel lehet tálalni.

Hozzávalók:

A húshoz:

  • 2 csirkecomb
  • 2 evőkanál méz
  • 1 evőkanál ketchup
  • 1 teáskanál mustár

Az almás sütőtökhöz:

  • 50-60 dkg sütőtök
  • 1 hagyma
  • 2 evőkanál olaj
  • 2 alma
  • citromlé
  • 1 marék tökmag

Az öntethez:

  • 1 evőkanál méz
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál citromlé
  • 2 evőkanál balzsamecet (vagy almaecet)

Először elkészítem a húshoz a mázat: a mézet összekeverem a mustárral és a ketchuppel, és kb. a felét a csirkecombokra kenem. Előmelegített sütőben, 200 fokon 30-35 percig sütöm, majd rájuk kenem a maradék mázat, és készre sütöm – ez még kb. 30 perc, hegyes kést szúrok a húsba, és ha tiszta lé jön belőle, elkészült. Közben a sütőtököt vékony szeletekre vágom, és a hagymát felaprítom. Az olajon (2 evőkanál) pár percig együtt sütöm őket, majd félreteszem hűlni. Az almák magházát eltávolítom, kockákra vágom, és meglocsolom citromlével, hogy ne barnuljanak meg. A tökmagot serpenyőben szárazon megpirítom, és az öntet hozzávalóit összekeverem. Ha kihűlt a sütőtök, összekeverem az almával és a tökmaggal.

2 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • BBQ csirkés szendvics Nem a tányér hatalmas, a szendvicsek kicsik :-) Találtam olyan mini-zsemlét, hogy 8 darab teszi ki a 200 g-os csomagot. Szerintem ideális gyerekeknek, meccshez, vagy ha többfélét szeretnénk készíteni, és végigenni (anélkül, … Tovább
  • Ragacsos-chilis csirke üvegtésztával Hétköznapi villámfőzés – nagy találmány a kifilézett lebőrözött csirkecomb – még főzni sem kell úgy igazán, mert az üvegtésztát elég forró vízbe áztatni, a csirkét pedig csak megkentem a chilis mázzal, és betoltam a sütőbe.E… Tovább
  • Sült csirkecomb csicseriborsóval Ez az 5-10 perces főzés. De komolyan. És már nyilván unalmas, de Everyday Food. A hozzávalók listája is rövid, foglalkozni sem nagyon kell vele, a végeredmény mégis egészen kiváló. A kedvenc kombinációm. Hozzávalók: 2 csir… Tovább
  • Zöldfűszeres-sajtos rántott csirke A cím után már senkit sem érhet nagy meglepetés, ez pontosan az, ami a név illetve a kép alapján sejthető. Rántott csirke. Nagyon ritkán csinálok rántott dolgokat, és legfőképpen nem is azért, mert juuuuuuuj-de-hízlal. Ha ke… Tovább
  • Perecbundás csirke mézes-mustáros mártással Újabb recept a márciusi GoodFoodból, amin kicsit változtattam csak – combfilét ajánl hozzá, én inkább mellből csináltam, most az volt a szimpatikusabb, és a mártás kapott egy joghurtos/kefires alapot.A köret répa-burgonya tó… Tovább

5 megjegyzés:

Gyöngyi írta...

Nagyon jól néz ki!

Wise Lady írta...

Csodaszép és jól hangzik mindkettő!
Vess meg, de külön tálalnám őket, nem együtt. Nekem kicsit túlhangsúlyozott az édes elem ebben az összeállításban első olvasásra. Az almás sütőtök kiváló előétel lehetne, akár magában is. Lehet pottyantanék egy két fekete olivabogyót is közé. Nagyon tetszik, ki fogom próbálni. A mézes csirkéhez pedig sós köretet adnék. Persze kóstolás nélkül mondtam ezt, úgyhogy nem tudom, milyen volt :D

Lilla írta...

eredetileg csilis volt a comb, de nem rajongok a csípősért, próbáld ki mustáros csilis csirkével, és akkor csak a tök édes.

az emberem magában ette a maradék tököt, neki úgy is nagyon tetszett, szóval jó az előételnek is :-)

Névtelen írta...

A csirkét egyáltalán nem kell sózni?

Lilla írta...

én nem raktam mert a ketchupben és a mustárban is van szerintem elég, de ha neked az kevés, rakhatsz kicsit a pácba.