2009. május 1., péntek

Cukkínis-sajtos lepény

A cukkíni az egyik kedvenc zöldségem. Az eredetét homály fedi, egyes források szerint Közép-Amerikából származik, de Kolumbusz és a követői nem hozták át Európába. Mások szerint valamelyik mediterrán országban keresztezték a tököt és az uborkát, létrehozva ezzel a cukkínit. Leginkább a mediterrán konyhák használják, de mostanra talán nálunk is bekerült a gyakran használt zöldségek közé. Számtalan pozitívummal rendelkezik, fogyasztható nyersen is, nem csak főzve (vagy sütve), és alacsony az energiatartalma. A hagyományos sötétzöld mellett létezik sárga változata is, bár én ezt még csak képeken láttam, üzletben még nem sikerült találkozni vele. Most egy sajtos lepényt készítettem belőle.

Hozzávalók:

  • 13 dkg vaj
  • 26 dkg liszt
  • 40 dkg cukkíni
  • 1 doboz mini mozzarella
  • 1 maréknyi reszelt parmezán (vagy más erősebb ízű sajt)
  • 3 tojás
  • 3 dl tejföl vagy tejszín (szerintem teljesen jó ebbe a tejföl, és az kevésbé hízlal)
  • só, bors
  • szerecsendió
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 fej hagyma
  • 1 evőkanál olaj
  • 7-10 dkg füstölt főtt tarja, angolszalonna stb

A lisztet elmorzsolom a vajjal, kicsit megsózom (1-2 csipet), és kevés vízzel (fél deci kb.) omlós tésztát gyúrok belőle. Fóliába csomagolva beteszem a hűtőbe, amíg elkészítem a tölteléket. A cukkínit megmosom, és nagylyukú reszelőn lereszelem. Egy evőkanál olajon kicsit megpárolom, hogy ne áztassa el később a tésztát. Leszűröm, és összekeverem az apróra vágott hagymával. A mini mozzarellákat negyedelem, és azt is a cukkínihez adom. A tarját csíkokra vágom és azt is összekeverem a cukkínivel. A tojásokat villával felverem, hozzáadom a tejfölt, a reszelt parmezánt, az átnyomott fokhagymagerezdeket. Sózom, borsozom, szerecsendióval fűszerezem. A sütőt előmelegítem 180 fokra. A tésztával kibélelek egy tortaformát/sütőtálat. Elterítem benne a cukkínis keveréket, rákanalazom a tojásos masszát, és egy kanállal kicsit elkevergetem, hogy biztosan jusson mindenhova a tojásos tejfölből. 30-35 perc alatt készre sütöm.

4 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Kapucsínós minitorták Karácsonyra megkaptam Nigella ‘Hogyan legyünk házi istennők’ könyvét, amiből most készítettem el a második receptet, az elsőt erősen átdolgoztam, ezt viszont nagyjából a könyv szerint csináltam meg. Egyedül a tetejére kent … Tovább
  • Leveles tésztába tekert virsli aka pig in the blanket  Leginkább azért fényképeztem le, és teszem fel, hátha most lesz olyan, aki a homlokára csap, hogy nahát, de elfelejtettem ezt az ételt. A nehézségi fokozata 10es skálán 1, teljesen kezdőknek való, és előnyújtott lev… Tovább
  • Zöldséges rétes Hozzávalók: 1 csomag (150g) 6 lapos réteslap 2 tojás 125 g sovány túró 2 marék reszelt sajt só, bors, szerecsendió zöldfűszerek 35 dkg mirelit zöldségkeverék 1 tojás/tojásfehérje olaj/olvasztott … Tovább
  • Gesztenyés keksz Második recept és egyben második keksz Stahl Judit gyors édességek könyvéből (az első itt). Az én kekszeim kicsit amorfok lettek, mert nem volt itthon elég nagy lyukú cső a habzsákhoz, és a szép szabályos csillagok helyett … Tovább
  • Mogyoróvajas-csokoládés keksz Hála DM-nek újabb (immár a 4.) Stahl könyvvel gazdagodtam – Gyors édességek, az aktuális megszerezhető könyv. Első olvasásra (és most, hogy ki is próbáltam belőle egy receptet), jobbnak tűnik, mint a másik három kötet, kevés… Tovább

1 megjegyzés:

Wise Lady írta...

Ez nagyon finom és jól is néz ki. Nekem is a kedvencem a cukkini. Nagyon hasonlót gyakran készítek.