2009. augusztus 17., hétfő

Bolognai spagetti

bolognai2

Mindenki ismeri, mindenki készíti, darált sertéshúsból, vagy akár sertéskolbászból is készíthető (egyik sem ’hamisítás’, mindkettő hagyományos bolognai változat). Szokás a főzés elején egy kis tejet adni a mártáshoz, mert ízletesebb lesz tőle a marhahús.

Hozzávalók:

  • 25 dkg darált marhahús
  • 3 szál szárzeller
  • 2 közepes sárgarépa
  • 1 hagyma
  • 3 közepes paradicsom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy sűrített paradicsomkonzerv
  • vörösbor
  • só, bors
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • bazsalikom (lehetőleg friss)
  • 40 dkg spagetti

A hagymát és a sárgarépát apróra vágom, a paradicsomot felkockázom, és a zellert felszeletelem. Egy serpenyőben felhevítem az olajat, üvegesre pirítom benne a hagymát, majd hozzáadom a adarált húst és az áttört fokhagymát. Miután minden oldala kifehérdett, hozzáadom a sárgarépát és a zellert, és pár percig együtt pirítom. Ezután hozzáöntök egy kevés vörösbort (fél-háromnegyed dl-t), belekeverem a paradicsomot, és a sűrített paradicsomot, és lefedve 40 percig párolom. Ha szükséges, közben kevés alaplevet, vagy vizet adok hozzá. Közben megfőzöm a tésztát. Végül sózom, borsozom, apróra vágott bazsalikommal fűszerezem, és sajttal megszórva, azonnal tálalom.

4 fős adag.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Chili con carne Nem boncolgatnék eredetet és igaziságot ennél az ételnél, nem vagyok se mexikói, se texasi, hogy érdemben tudjak nyilatkozni. rövid keresgélés után kiderült, hogy rengeteg variációja van, milyen bab van benne, van-e benne … Tovább
  • Cukkinis-kukoricás tészta Amikor nincsen kedvem vagy időm sokáig a konyhában pepecselni, csak összevágok némi zöldséget, melléöntök egy kis tejszínt, és főzök mellé tésztát, mondhatjuk azt is rá, hogy „gyorskaja”. Elvileg gyorsabb lenne pizzát rend… Tovább
  • Paradicsomos sült rizs Szokás szerint csak akkor jöttem rá, hogy megint lecsó-ízű ételt főztem, amikor a kész rizsről levettem a fedőt. A recepteket olvasva sosem, „rakom össze” magamban, hogy amiben paradicsom és paprika van (akkor is, ha az ka… Tovább
  • Póréhagymás rakott burgonya Nehéz besorolni, hogy mi is ez pontosan: rakott krumpli vagy főzelék, mert mindkettőre hasonlít. Leginkább átmenet a kettő között – fűszeres tejben puhára főtt burgonya sajttal, sonkával, és póréhagymával. Elég sokáig kell… Tovább
  • Fokhagymás-babos pulyka Nagyon egyszerű, és kevés ügyködést kívánó babos egytálételt főztem – ráadásul túl sok edény sem kell hozzá, újabb piros pont. Elég sokat, két órát kell eltöltenie a sütőben, én fél óránként ellenőriztem, de ez végül feles… Tovább

4 megjegyzés:

Wise Lady írta...

Nagyon jól néz ki. Sokszor főzök én is, mert a kisfiam egyik kedvenc étele.

Lilla írta...

jó ízlése van a kisfiadnak :-)

Trostel 'Vigasz' Péter írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
Trostel 'Vigasz' Péter írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.