2009. augusztus 17., hétfő

Bolognai spagetti

bolognai2

Mindenki ismeri, mindenki készíti, darált sertéshúsból, vagy akár sertéskolbászból is készíthető (egyik sem ’hamisítás’, mindkettő hagyományos bolognai változat). Szokás a főzés elején egy kis tejet adni a mártáshoz, mert ízletesebb lesz tőle a marhahús.

Hozzávalók:

  • 25 dkg darált marhahús
  • 3 szál szárzeller
  • 2 közepes sárgarépa
  • 1 hagyma
  • 3 közepes paradicsom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy sűrített paradicsomkonzerv
  • vörösbor
  • só, bors
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • bazsalikom (lehetőleg friss)
  • 40 dkg spagetti

A hagymát és a sárgarépát apróra vágom, a paradicsomot felkockázom, és a zellert felszeletelem. Egy serpenyőben felhevítem az olajat, üvegesre pirítom benne a hagymát, majd hozzáadom a adarált húst és az áttört fokhagymát. Miután minden oldala kifehérdett, hozzáadom a sárgarépát és a zellert, és pár percig együtt pirítom. Ezután hozzáöntök egy kevés vörösbort (fél-háromnegyed dl-t), belekeverem a paradicsomot, és a sűrített paradicsomot, és lefedve 40 percig párolom. Ha szükséges, közben kevés alaplevet, vagy vizet adok hozzá. Közben megfőzöm a tésztát. Végül sózom, borsozom, apróra vágott bazsalikommal fűszerezem, és sajttal megszórva, azonnal tálalom.

4 fős adag.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Csirkemájpástétom Nem eszem belsőséget, soha, kivéve időnként némi májkrémet. Persze csak a hozzávalók gondos elolvasása után, ha nem bőrke/szőrke/tüdőke/kollagénke, csak akkor jöhet. Most arra jutottunk anyámmal, hogy a legjobb az, ha csiná… Tovább
  • Gombakrémleves Hozzávalók: 50 dkg gomba olaj 1 hagyma 1-2 zellerszár víz/zöldségalaplé tejföl/tejszín 1 pohár fehérbor reszelt sajt petrezselyem só, bors (extra: szárított vargánya stb.) Kevés olajon pá… Tovább
  • Tárkonyos pulykaragu Megint belefutottam egy nem teljesen működőképest Stahl receptbe. Szerintem legalábbis igazán fölösleges az egyik hozzávaló benne. Az a fránya keményítő a hús mártásában. Én egy ideje nem használok ezekhez se lisztet se kem… Tovább
  • Gombás pulykaragu répapürével Villámgyorsan elkészül, tele van zöldséggel és szerintem abszolút kezdő-kompatibilis. És jól melegíthető, lehet vinni munkahelyre ebédre. A sárgarépapüré egyik előnye a burgonyapürével szemben, hogy kevesebb kalóriát tartalm… Tovább
  • Tejszínes-ananászos csirke Általában elég gyakran váltogatom a kedvenc ételeimet, hol ez hol az tetszik legjobban. Ez azonban már több mint 10 éve a személyes toplistám elején van. Azt hiszem ráadásul ez volt az egyik első húsos étel, amit főztem. A … Tovább

4 megjegyzés:

Wise Lady írta...

Nagyon jól néz ki. Sokszor főzök én is, mert a kisfiam egyik kedvenc étele.

Lilla írta...

jó ízlése van a kisfiadnak :-)

Trostel 'Vigasz' Péter írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
Trostel 'Vigasz' Péter írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.