2009. augusztus 17., hétfő

Bolognai spagetti

bolognai2

Mindenki ismeri, mindenki készíti, darált sertéshúsból, vagy akár sertéskolbászból is készíthető (egyik sem ’hamisítás’, mindkettő hagyományos bolognai változat). Szokás a főzés elején egy kis tejet adni a mártáshoz, mert ízletesebb lesz tőle a marhahús.

Hozzávalók:

  • 25 dkg darált marhahús
  • 3 szál szárzeller
  • 2 közepes sárgarépa
  • 1 hagyma
  • 3 közepes paradicsom
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 nagy sűrített paradicsomkonzerv
  • vörösbor
  • só, bors
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • bazsalikom (lehetőleg friss)
  • 40 dkg spagetti

A hagymát és a sárgarépát apróra vágom, a paradicsomot felkockázom, és a zellert felszeletelem. Egy serpenyőben felhevítem az olajat, üvegesre pirítom benne a hagymát, majd hozzáadom a adarált húst és az áttört fokhagymát. Miután minden oldala kifehérdett, hozzáadom a sárgarépát és a zellert, és pár percig együtt pirítom. Ezután hozzáöntök egy kevés vörösbort (fél-háromnegyed dl-t), belekeverem a paradicsomot, és a sűrített paradicsomot, és lefedve 40 percig párolom. Ha szükséges, közben kevés alaplevet, vagy vizet adok hozzá. Közben megfőzöm a tésztát. Végül sózom, borsozom, apróra vágott bazsalikommal fűszerezem, és sajttal megszórva, azonnal tálalom.

4 fős adag.

4 megjegyzés:

Wise Lady írta...

Nagyon jól néz ki. Sokszor főzök én is, mert a kisfiam egyik kedvenc étele.

Lilla írta...

jó ízlése van a kisfiadnak :-)

Trostel 'Vigasz' Péter írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.
Trostel 'Vigasz' Péter írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a blog adminisztrátora.