A coleslaw-t, nagy valószínűséggel már az ókori Rómában is készítették. Szerte a világon népszerű, pl. Nagy-Britanniában, Spanyolországban, Belgiumban, az USA-ban és Németországban. Maga a név ’coleslaw’, a holland ’koolsla’ szóból származik, ami a ’koolsalada’, azaz a káposztasaláta rövidítése. A saláta három fő alkotórésze a nyers káposzta és répa, valamint a 18. század óta majonézes dresszing. Grillezett húsok és szendvicsek nagyszerű kísérője ez a nagyon egyszerűen elkészíthető saláta. Ízesítésben ahány ház, annyi szokás, van aki édesebbre készíti az öntetet, van, aki csípős mustárt használ...
Hozzávalók:
- káposzta
- sárgarépa
- hagyma
- majonéz
- tejföl
- mustár
- só, bors
- (cukor) – szerintem felesleges, de akinek igénye, tegyen bele
Az aprító/ diódaráló nagylukú reszelőjén lereszelem a káposztát és a sárgarépát (1:2 arányban legyen kb. a répa és a káposzta), a hagymát nagyon apróra vágom. A többi hozzávalóból egy tálban öntetet készítek – nem kell sok belőle, ne ússzanak az öntetben a zöldségdarabok, csak nedvesítse meg a felszínüket (’sovány beton’, ha ez mond valakinek valamit). Tálalás előtt pár órára behűtöm. Bolti majonézzel napokig eláll a hűtőben, érdemes nagyobb adagot készíteni.
Eredetileg a női lapozón.
2 megjegyzés:
Valamelyik gyorsétteremben, valami ilyesmit adnak, de nem tudom, hogy melyikben... Én nagyon szeretem!
szerintem a KFC-ben. de abba nem szoktam járni, úgyhogy nem tudom, hogy az enyém mennyire hasonlít arra.
Megjegyzés küldése