2009. augusztus 31., hétfő

Nektarinos cobbler

cobbler1

Ismét egy amerikai sütemény. Úgy tűnik, van pár klasszikusuk, ami egyezik az ízlésemmel. A ’cobbler’-t – ami egyébként cipészt jelent – Nagy-Britanniában is ismerik, csak ők egy húsos (általában bárány) ételt értenek alatta. A morzsasütihez (crumble) hasonlóan ezt is elkészíthetjük szinte bármilyen gyümölcsből, én most nektarint használtam. Őszibarackon gondolkoztam még, de a nektarint nem kell meghámozni, a barackot pedig igen, úgyhogy győzött a lustaság.

cobbler2

Hozzávalók:

A gyümölcsös részhez:

  • 1,5 kg nektarin
  • 9 evőkanál barnacukor
  • 1,5 teáskanál vanília-kivonat vagy 2 csomag vanillincukor
  • 1,5 evőkanál keményítő
  • fél citrom leve

A tésztához:

  • 18 dkg liszt
  • 11 dkg +2-3 ecőkanál cukor
  • 1 csomag vanillincukor
  • 1 púpos teáskanál sütőpor
  • csipet só
  • 8 dkg vaj
  • 1 tojás
  • 6-7 evőkanál tejszín
  • 2-3 evőkanálnyi szeletelt mandula

A tálaláshoz:

  • vanília- vagy diófagylalt

A nektarint megmosom, kimagozom, és cikkekre vágom. A sütőt előmelegítem 200 fokra (légkeverés). Egy szögletes sütőtál aljába terítem, megszórom a cukorral, a vanília-kivonattal/vanillin cukorral, a citromlével és a keményítővel, és alaposan összekeverem. Egy tálba szitálom a lisztet és a sütőport, elkeverem a sóval és a cukorral, majd belemorzsolom a vajat. Egy bögrében villával felverem a tojást a tejszínnel, majd a liszthez keverem. Ha szükséges, még egy kis tejszínt adok a tésztához. A tésztát kanállal a gyümölcs tetejére halmozom (nem kell a kupacoknak összeérni, majd elterüla tészta, és az a jó, ha sülés után látszanak a halmok), megszórom 2-3 evőkanál cukorral és a mandulával, majd kb. 45 percig sütöm (amíg aranyszínű lesz a teteje). Forrón vagy langyosan, fagylalttal tálalom.

6 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Zöldséges tésztafelfújt A többi felfújttal ellentétben nem csak frissen jó, nyugodtan lehet másnap ebédre vinni, és akár hidegen is fogyasztható, ezért leginkább a quiche-ek töltelékére hasonlít. Bármilyen zöldségkeveréket használhatunk hozzá, ne… Tovább
  • Gombás omlett Újra iskolába járok, csak most nem hétközben délelőtt okosodom, hanem esténként, és szombaton, túlnyomórészt ebédidőben. Ezért rendes reggelit kell készítenem, hogy ne korogjon a gyomrom előadáson. Nem szeretnék én lenni a… Tovább
  • Padlizsánkrém – vinete Hogy egészen pontos legyek: erdélyi padlizsánkrém. Az anyámtól tanult változat meglehetősen minimalista, de kár lenne fokhagymával, vagy ennél több hagymával elrontani a padlizsán zseniális füstös ízét. Ez is olyan, mint a… Tovább
  • Joghurtos padlizsán A padlizsánnal nem vagyunk túl jó barátok, egy kezemen meg tudom számolni, hányszor sikerült egymásba futnunk: muszaka (rémes volt), darált hússal töltött cannelloni (nagyon jó), anyám erdélyi padlizsánkréme (utolérhetetle… Tovább
  • Fetás-cukkinis bulgur Érdemes kihasználni a nyárutót, még tele vannak a piacok olcsó zöldségekkel és gyümölcsökkel, és még lehet tartani egy grill-partyt a barátokkal. A hagyományos burgonya- és francia saláták mellett nyugodtan próbáljuk ki ez… Tovább

3 megjegyzés:

Wise Lady írta...

Nahát, nagyon szép!

Lilla írta...

iszonyú mennyiségű fagyit lehet vele megenni

szepyke írta...

Ez így délelőttre igazi terrorcselekmény!