Allergiás vagyok rá, úgyhogy nem hiszem, hogy egyhamar főzni fogom, de legyen meg a receptje….
Hozzávalók:
- 90 dkg - 1 kg darálnivaló hús (lehet fele sertés fele marha, vagy csak sertés)
- 20 dkg rizs
- 1 fej hagyma
- 12 nagy levél savanyú káposzta
- 1 konzerv vagy kb. 80 dkg savanyú káposzta (apró)
- 30 dkg füstölt hús
- kevés olaj
- só, bors
- pirospaprika
A tizenkét nagy káposztalevelet az ere mentén kettévágom, ezekből lesz a töltelékek burka. Az ereket félreteszem, és a hús után ledarálom. Könnyíti, és ízesebbé teszi a tölteléket. A darált húst összegyúrom a káposztával, a rizzsel, a darált káposztával és ízlés szerinti sóval, borssal, pirospaprikával. Sóból nem teszek bele túl sokat, mert a káposzta és a füstölt hús is meglehetősen sós. A töltelékeket hasonlóan készítem, mint a hortobágyi- vagy a rántott palacsintát: a káposztalevél egyik végére kanalazok a töltelékből, a széleket behajtom, és feltekerem. Egy nagy fazékban kevés olajon üvegesre párolom a hagymát, hozzáadok egy evőkanál pirospaprikát, elkeverem, majd elkezdem a rétegzést: alulra kerül az aprókáposzta kb. egyharmada, erre jön a töltött káposztalevelek és a füstölt hús fele, majd az aprókáposzta újabb harmada (azaz a maradék fele), a maradék töltelék és füstölt hús, végül befedem az egészet káposztával. Annyi vizet öntök rá, hogy éppen elfedje, és másfél órán át főzöm. Forrón, sok tejföllel tálalom.
3 megjegyzés:
Gyönyörűséges lett!
Azt hittem, hgoy nem teszel bele pirospaprikát. EGyszer írtad, hogy nem szereted. Ezért vagy rá allergiás is?
nem, a paprikára csak "lélekben" vagyok allergiás :-) nem szeretem, hogy mindenbe tesznek itt a népek, borsófőzelékbe, karfiollevesbe ilyenekbe :-)
a töltött káposztát évi 1-2x megenném, de egyre durvább mértékben vagyok allergiás a savanyú káposztára... pár falat és a szám körül iszonyúan viszket fáj és piros. az sem segít, ha kiáztatjuk kicsit a savanyítólevet a káposztából.
Megjegyzés küldése