2010. január 11., hétfő

Sajttekercs

sajttekercs2

Valószínűleg mindenki ismeri ezt a fajta sajttekercset, hidegtálas bulikon sokszor lehet vele találkozni. Nagyon látványos, nagyon bonyolultnak tűnik, de egyáltalán nem az. Nem minden trappista sajt egyformán jól nyújtható – sajnos félelmetes minőségű sajtokba lehet néha belefutni – ezért ha esetleg elsőre nem sikerült tökéletesen a tekercs, ne magunkat okoljuk, valószínűleg a sajt volt „a hibás”. Érdemes még egyszer, másik sajttal nekifutni a dolognak. Ha belejöttünk a készítésbe, célszerű dupla adagot készíteni, mert nagyon jól fagyasztható.

Hozzávalók:

  • 10 dkg vaj
  • 1 tömlős sajt (natúr)
  • 1 csokor apróra vágott petrezselyem
  • 10 dkg hóvirág sajt
  • 25 dkg trappista
  • 2 főtt tojás
  • 15 dkg párizsi
  • 1 kis hagyma
  • só, bors, mustár

A trappistát dupla zacskóba teszem (uzsonnás zacskó), és fél óráig forró, de nem forrásban lévő vízbe lógatom. A hóvirág és a tömlős sajtot villával szétnyomkodom, és a vajjal simára keverem. A hagymát, a párizsit és a tojást apró kockákra vágom, és a petrezselyemmel együtt a sajtkrémbe keverem. Sóval, borssal, és egy kevés mustárral ízesítem. A vízben megpuhult sajtot kb. 40x20 cm-es téglalappá nyújtom, megkenem a töltelékkel, feltekerem, és fóliába csomagolva, hűtőben tárolom.

Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Sajtos wrap Nem tudok megfelelő magyar szót a wrap-ra, wrap a mindenfélével megrakott és feltekert tortillalap, amit bárhova magunkkal vihetünk uzsonnára. Nagyon egyszerűen elkészíthető, és alternatívája a szendvicseknek. Sütés (meleg… Tovább
  • Sajtos sárgarépakrémVolt pár répa a hűtőben, amit azonnal fel kellett használni. Szerencsére belefutottam Ottis bejegyzésébe. A tormát egyikünk sem szereti, úgyhogy gyerek-változat készült. És legalább lehetőségem nyílt kipróbálni az új kütyüm a… Tovább
  • Gofri II. - sajtos gofri Gofri-tesztelés, második rész: a múltkori ropogós édes után most egy sós változat következett. Aki szereti a lángost, szerintem ezt is szeretni fogja: rengeteg tejfölt és reszelt sajtot lehet a tetejére pakolni. A tészta n… Tovább
  • TojáskrémEl kellett már használni a hűtőben található tojásokat, és vacsorára is kellett valami. Több órai megfeszített gondolkodás után, hogy mi legyen a tojásokkal - rántottát nem kívántam, palacsinta, omlett pedig kizárva a serpeny… Tovább
  • Kókuszos-csokis muffin Lehet, hogy a közeljövőben meg fognak kicsit szaporodni a muffin receptek, mert az esti iskola vacsoraidőben van, és kell valamit ennem előtte, vagy vinni a szünetre, erre eddig a muffin tűnik a legjobb választásnak, mert … Tovább

3 megjegyzés:

Gyöngyi írta...

Küdenél a reggelimhez egy gurigával:)? Nagyon jól néz ki!

szepyke írta...

Én ezért nyújtok Eidámit, mert a trappisták néha akkora szemetek, hogy hihetetlen... Én nem forró vízbe teszem, hanem, felforralom a vízet, majd elzárom, és abba lógatom bele a sajtot. Nem merem forralás közben lógatni, de így is feolvad és remekül lehet vele dolgozni.

Lilla írta...

na a trappisták minősége is megérne pár posztot... ez igaz