2010. január 11., hétfő

Sajttekercs

sajttekercs2

Valószínűleg mindenki ismeri ezt a fajta sajttekercset, hidegtálas bulikon sokszor lehet vele találkozni. Nagyon látványos, nagyon bonyolultnak tűnik, de egyáltalán nem az. Nem minden trappista sajt egyformán jól nyújtható – sajnos félelmetes minőségű sajtokba lehet néha belefutni – ezért ha esetleg elsőre nem sikerült tökéletesen a tekercs, ne magunkat okoljuk, valószínűleg a sajt volt „a hibás”. Érdemes még egyszer, másik sajttal nekifutni a dolognak. Ha belejöttünk a készítésbe, célszerű dupla adagot készíteni, mert nagyon jól fagyasztható.

Hozzávalók:

  • 10 dkg vaj
  • 1 tömlős sajt (natúr)
  • 1 csokor apróra vágott petrezselyem
  • 10 dkg hóvirág sajt
  • 25 dkg trappista
  • 2 főtt tojás
  • 15 dkg párizsi
  • 1 kis hagyma
  • só, bors, mustár

A trappistát dupla zacskóba teszem (uzsonnás zacskó), és fél óráig forró, de nem forrásban lévő vízbe lógatom. A hóvirág és a tömlős sajtot villával szétnyomkodom, és a vajjal simára keverem. A hagymát, a párizsit és a tojást apró kockákra vágom, és a petrezselyemmel együtt a sajtkrémbe keverem. Sóval, borssal, és egy kevés mustárral ízesítem. A vízben megpuhult sajtot kb. 40x20 cm-es téglalappá nyújtom, megkenem a töltelékkel, feltekerem, és fóliába csomagolva, hűtőben tárolom.

Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Gorgonzolás salátaöntetMartha Stewart oldaláról van a recept, annyit változtattam, hogy kihagytam a csípős szószt és nem mértem a gorgonzolát. Nagyon jó, egy aprítóval pár másodperc alatt elkészül (persze kézzel is össze lehet keverni). Hozzávalók:… Tovább
  • Tonhallal töltött cukkini Kivételesen kép nélkül, mert fáradt voltam a fényképezéshez. A hagyományos, darált hússal-rizzsel töltött, szósszal leöntött változatnál nagyságrendekkel gyorsabb. Hozzávalók: 1 közepes cukkini 1 tonhalkonzerv pár … Tovább
  • Taco babbal és marhahússal Hétvégén elég sokszor csinálok tex-mex ételeket, persze a mi ízlésünkhöz hangolva, azaz sosem csíp egyik sem. Júniusban sok hasonlót kéne főzni, hogy esténként meglegyen a jó kis meccsnézős hangulat (mert én olyan feleség va… Tovább
  • Fetakrémleves Május elsején ettem ilyet a Bisztronómiában, és megpróbáltam itthon lekoppintani. A pontos összetételt illetően nem tudom mennyire járok közel az eredetihez, ízre elégedett vagyok. A zöldségaprítás eltart egy darabig, de az… Tovább
  • Clafoutis koktélparadicsommal Van egy szuper vega-szakácskönyvem (na jó, nem csak egy), abból van a recept. Öt perc alatt összekeverem, aztán megsütöm, a végeredmény meg tiszta ‘úá’. Tökéletes kombó. Hozzávalók: 20 dkg koktélparadicsom 2 tojás 1,1 dl… Tovább

3 megjegyzés:

Gyöngyi írta...

Küdenél a reggelimhez egy gurigával:)? Nagyon jól néz ki!

szepyke írta...

Én ezért nyújtok Eidámit, mert a trappisták néha akkora szemetek, hogy hihetetlen... Én nem forró vízbe teszem, hanem, felforralom a vízet, majd elzárom, és abba lógatom bele a sajtot. Nem merem forralás közben lógatni, de így is feolvad és remekül lehet vele dolgozni.

Lilla írta...

na a trappisták minősége is megérne pár posztot... ez igaz