2010. május 29., szombat

Köles aszalt paradicsommal

koles1

Nem tört rám (az eddiginél súlyosabb) egészség-mánia, de megláttam a drogériában a bio kölest, és arra jutottam, hogy ezt ki kell próbáljam, hátha finom is, nem csak egészséges. A föld lakosságának egyharmadának a köles a legfontosabb gabona, tehát túlzás azt állítani, hogy ezt csak a pintyek eszik, embernek nem való. Állítólag roppant egészséges, és egészségvédő hatása van. Gyorsan megfő, egy dologra azonban figyelni kell, főzés előtt nagyon alaposan át kell mosni. Magában még nem próbáltam, így fokhagymával és aszalt paradicsommal jó, biztosan fogok édes változatot is csinálni, magokkal, mézzel, gyümölccsel.

Hozzávalók:

  • kb. 2 dl köles
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál vaj
  • olajban eltett aszalt paradicsom
  • só, bors

A kölest nagyon alaposan átmosom, és a fokhagymát apróra vágom. A vaj felét megolvasztom, pár percig sütöm rajta a fokhagymát (óvatosan, hogy ne égjen meg), majd hozzáadom a kölest, és alaposan összekeverem. Felöntöm 5-6 dl vízzel, és addig főzöm, amíg beszívja az összeset. Ezután belekeverem a maradék vajat, megsózom, pár aszalt paradicsomot 2-3 darabba vágok, és beleforgatom. Melegen és hidegen is jó.

Kb. 3 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

0 megjegyzés: