2010. május 30., vasárnap

Tárkonyos gombaragu

 

Gombás ragut kívántam, de nem pörköltet jó sok tejföllel, hanem valamilyen zöldfűszeres, világos mártásosat. Volt itthon még egy kis szárított vargánya, egy bontott tejszín, és a sarkon a boltban szinte mindig van laskagomba és csiperke (és szerencsére most is volt mindkettőből). Gyorsan elkészül, ráadásul a tárkonytól és a vargányától elég különleges íze van.

Hozzávalók:

  • 25 dkg laskagomba
  • 18 dkg csiperke
  • 1 dkg szárított vargánya
  • kb. 1,5 dl tejszín
  • 1 kis pohár bor
  • 1 csokor újhagyma
  • 1 kávéskanál szárított tárkony
  • 1 teáskanál citromlé
  • só, bors
  • 1 teáskanál magos mustár
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 gerezd fokhagyma
  • (1 kávéskanál keményítő)

A vargányát kb. egy fél órára beáztatom, az újhagymát felkarikázom, a laskagombát és a csiperkét megtisztítom, és nagyobb darabokra vágom. Egy serpenyőben felhevítem az olajat, pár percig sütöm rajta az újhagymát és a zúzott fokhagymagerezdet, majd hozzáadom a kétféle friss gombát, és néha megkeverve, pár percig pirítom. Hozzáadom a bort, a tejszínt, a fűszereket, a citromlevet és a vargányát és kb. 10 percig főzöm. Ha a 10 perc leteltével nem elég sűrű a mártás (vagy sűrűbbet szeretnék), akkor egy kávéskanálnyi keményítőt elkeverek egy kevés hideg vízben, és besűrítem vele. Rizzsel vagy krokettal tálalom.

2-3 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

1 megjegyzés:

szepyke írta...

Ez remek lehet!:) Sokan nem tudják, hogy a tárkony legalább olyan finom a gombához, mint a kakukkfű...:)