2010. január 7., csütörtök

Tárkonyos csirkeragu leves

tarkonyosleves1

Nagyon finom, sűrű, tartalmas leves. A színe és a savanykássága miatt, engem a nagy kedvenceimre, a kókusztejes-lime-os csirkelevesekre emlékeztet, de azoknál sokkal könnyebben befogadható a hagyományosabb ízekhez szokott gyomor számára. A tárkonyt nagy valószínűséggel Ázsia pusztáiról hozták be őseink a Kárpát-medencébe, ahol aztán egy időre elfelejtődött, és az erdélyi konyhából került vissza a rendszeresen használt zöldfűszerek közé. A tárkonyt Európában leginkább a francia és az erdélyi konyha használja.

Hozzávalók:

  • 1-2 evőkanál olaj
  • 30 dkg csirkemellfilé
  • 1 hagyma
  • 10-12 dkg zöldborsó
  • 2 nagy sárgarépa
  • 2 szál angolzeller
  • 15 dkg gomba
  • 2 dl tejszín
  • 1 evőkanál tárkony
  • fél-egy citrom leve
  • 1 bio csirkeleveskocka vagy 5 dl csirkealaplé

A csirkemellfilét falatnyi kockákra vágom, a hagymát elnegyedelem, a répát és a gombát mérettől függően fél-negyed karikákra vágom, és a zellert felszeletelem. Az olajat felhevítem, majd átforgatom rajta a húst, miután körben kifehéredett, hozzáadom a zellert, a sárgarépát és a hagymát. Pár percig együtt pirítom, majd felöntöm vízzel (vagy az alaplével), hozzáadom a tárkonyt és a leveskockát, és lefedve közepes lángon 15-20 percig főzöm. Ezután belekeverem a tejszínt, a borsót, a citromlevet és a gombát, és még öt percig főzöm, a hagyma nagyobb darabjait kihalászom, és kidobom (lehet egyben is beletenni). Ha szükséges kicsit megsózom, és tálalom.

4 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Mustáros lazac Minimális erőfeszítéssel (és ügyességgel) rengeteg dicséretet lehet bezsebelni ezzel az étellel. A lazacot általában eleve szeletekre vágva árulják, ezért mindössze annyi vele a dolgunk, hogy megkenjük őket mustárral, és p… Tovább
  • Csirkés-szőlős tortilla Őszi tortilla-recept: mustáros-joghurtos csirkehús szőlős salátával tortilla-lapba tekerve. Ha valaki nagyon idegenkedik a tortillától (mert ilyen is van, bármilyen hihetetlen), akkor egye egyszerűen salátaként, és keverje… Tovább
  • Tárkonyos csirkeragu leves Nagyon finom, sűrű, tartalmas leves. A színe és a savanykássága miatt, engem a nagy kedvenceimre, a kókusztejes-lime-os csirkelevesekre emlékeztet, de azoknál sokkal könnyebben befogadható a hagyományosabb ízekhez szokott … Tovább
  • Marhahúsos pite Tipikus angol étel, a leghíresebb változata a shepherd’s pie, azaz a pásztor pite, bárányhúshoz nálunk nehezebb hozzájutni, mint Nagy-Britanniában, ezért azt a változatot nem hiszem, hogy a közeljövőben kipróbálom, de magu… Tovább
  • Tárkonyos-citromos csirke Eddig nem alkalmazott konyhai technológia került elő ennél a húsnál: posírozás, azaz savanykás lében lassan, gyöngyözve főzés. Ennek megfelelően sokáig tartott az étel elkészítése, de ez érződött is az eredményen, egészen … Tovább

3 megjegyzés:

szepyke írta...

Szeretem!:)

Lilla írta...

én is :-)))

annuska írta...

Megcsináltam. Nagyon finom lett. És az a sok szép szín ami benne van...hmmm...
(: