Nagyon finom, sűrű, tartalmas leves. A színe és a savanykássága miatt, engem a nagy kedvenceimre, a kókusztejes-lime-os csirkelevesekre emlékeztet, de azoknál sokkal könnyebben befogadható a hagyományosabb ízekhez szokott gyomor számára. A tárkonyt nagy valószínűséggel Ázsia pusztáiról hozták be őseink a Kárpát-medencébe, ahol aztán egy időre elfelejtődött, és az erdélyi konyhából került vissza a rendszeresen használt zöldfűszerek közé. A tárkonyt Európában leginkább a francia és az erdélyi konyha használja.
Hozzávalók:
- 1-2 evőkanál olaj
- 30 dkg csirkemellfilé
- 1 hagyma
- 10-12 dkg zöldborsó
- 2 nagy sárgarépa
- 2 szál angolzeller
- 15 dkg gomba
- 2 dl tejszín
- 1 evőkanál tárkony
- fél-egy citrom leve
- só
- 1 bio csirkeleveskocka vagy 5 dl csirkealaplé
A csirkemellfilét falatnyi kockákra vágom, a hagymát elnegyedelem, a répát és a gombát mérettől függően fél-negyed karikákra vágom, és a zellert felszeletelem. Az olajat felhevítem, majd átforgatom rajta a húst, miután körben kifehéredett, hozzáadom a zellert, a sárgarépát és a hagymát. Pár percig együtt pirítom, majd felöntöm vízzel (vagy az alaplével), hozzáadom a tárkonyt és a leveskockát, és lefedve közepes lángon 15-20 percig főzöm. Ezután belekeverem a tejszínt, a borsót, a citromlevet és a gombát, és még öt percig főzöm, a hagyma nagyobb darabjait kihalászom, és kidobom (lehet egyben is beletenni). Ha szükséges kicsit megsózom, és tálalom.
4 fős adag. Eredetileg a női lapozón.
3 megjegyzés:
Szeretem!:)
én is :-)))
Megcsináltam. Nagyon finom lett. És az a sok szép szín ami benne van...hmmm...
(:
Megjegyzés küldése