A hagyományos, darált húsos raguval készülő lasagnehez képest pikk-pakk elkészül. Nem kell órákig főzni a húst, elég a sajtos besamelt többféle sajttal rétegezni (ez pedig nagyon fontos szempont, amikor kettőig suliban vagyok, és utána kell ebédet főznöm úgy, hogy az még „ebéd” legyen, ne egyértelműen vacsora). A mártásba lehet egy kis snidlinget vagy sonkát is keverni, és ha van normális paradicsom már érdemes a tetejére tenni belőle pár karikával. (és köszi Dorka)
Hozzávalók:
- 15 vagy 18 lasagnelap (száraz)
- 2 evőkanál vaj
- 6 dkg liszt
- 8 dl tej
- reszelt füstölt trappista (nem mértem, hogy mennyi)
- 1 mozzarella golyó
- kb. 10 dkg gorgonzola
- 2 gerezd fokhagyma
- szerecsendió, bors
- só (nem biztos, hogy kell)
- reszelt parmezán (kb. 1 maréknyi)
A vajból, a lisztből és a tejből besamelt főzök, azzal a különbséggel, hogy miután felöntöttem a tejjel, beleteszem a két zúzott fokhagymagerezdet is, és azokkal együtt főzőm sűrűre. Miután levettem a tűzhelyről, belekeverem a parmezánt, és borssal és szerecsendióval fűszerezem. só szerintem nem kell bele, nekem elég sós lett a sajtoktól, aki sósabban főz, egy pici (de tényleg csak egy pici) sót is tehet a besamelbe. előveszek egy akkora tepsit, aminek az alját kitölti 3 lasagnelap, és a sütőt előmelegítem 200 fokra (légkeveréssel, vagy alsó felső sütéssel). A tepsi aljába egy kevés besamelt teszek, rárakok 3 tésztalapot, és megkenem a tetejét besamellel, és megszórom reszelt trappistával. Ezt folytatom 5 vagy 6 rétegen át, azzal a változtatással, hogy minden második rétegre nem trappistát, hanem gorgonzolát szórok. A legfelső tésztalapot is megkenem besamellel, és szeletekre vágott mozzarellával borítom be. Addig sütöm, amíg a tetején megpirul a sajt, a sütőből kivéve pár percig pihentetem, majd forrón tálalom.
4 fős adag. Eredetileg a női lapozón.
2 megjegyzés:
egy falatot..hm:) van otthon két doboz lasagne lapom,na majd kipróbálom,mert sajt függő vagyok!
Megjegyzés küldése