Gombás ragut kívántam, de nem pörköltet jó sok tejföllel, hanem valamilyen zöldfűszeres, világos mártásosat. Volt itthon még egy kis szárított vargánya, egy bontott tejszín, és a sarkon a boltban szinte mindig van laskagomba és csiperke (és szerencsére most is volt mindkettőből). Gyorsan elkészül, ráadásul a tárkonytól és a vargányától elég különleges íze van.
Hozzávalók:
- 25 dkg laskagomba
- 18 dkg csiperke
- 1 dkg szárított vargánya
- kb. 1,5 dl tejszín
- 1 kis pohár bor
- 1 csokor újhagyma
- 1 kávéskanál szárított tárkony
- 1 teáskanál citromlé
- só, bors
- 1 teáskanál magos mustár
- 1 evőkanál olaj
- 1 gerezd fokhagyma
- (1 kávéskanál keményítő)
A vargányát kb. egy fél órára beáztatom, az újhagymát felkarikázom, a laskagombát és a csiperkét megtisztítom, és nagyobb darabokra vágom. Egy serpenyőben felhevítem az olajat, pár percig sütöm rajta az újhagymát és a zúzott fokhagymagerezdet, majd hozzáadom a kétféle friss gombát, és néha megkeverve, pár percig pirítom. Hozzáadom a bort, a tejszínt, a fűszereket, a citromlevet és a vargányát és kb. 10 percig főzöm. Ha a 10 perc leteltével nem elég sűrű a mártás (vagy sűrűbbet szeretnék), akkor egy kávéskanálnyi keményítőt elkeverek egy kevés hideg vízben, és besűrítem vele. Rizzsel vagy krokettal tálalom.
2-3 fős adag. Eredetileg a női lapozón.
1 megjegyzés:
Ez remek lehet!:) Sokan nem tudják, hogy a tárkony legalább olyan finom a gombához, mint a kakukkfű...:)
Megjegyzés küldése