2010. július 27., kedd

Rizottó a kertből

Mostanában kicsit nehezen veszem rá magam a fényképezésre. A főzéssel és az írással nincs probléma, de a fényképezés most kicsit nehézkes. Pedig ma a tegnapi nappal ellentétben még fény is lenne hozzá. Úgyhogy most kép nélkül: rizottó mindenféle zöldséggel. A paradicsom és a cukkini anyám kertjéből származik, a sóskát én szedtem az erkélyünkön. Az azért jó a második emeleti kertészkedésben, hogy nincsenek csigák és gyomok is alig.

Hozzávalók:

  • 20 dkg kerekszemű rizs
  • 1 közepes cukkini
  • kb. 50 dkg paradicsom
  • 2 maréknyi sóska
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • diónyi vaj
  • 1-2 maréknyi reszelt sajt
  • só, bors
  • zöldség/csirke alaplé
  • 1 hagyma
  • 1 pohár száraz fehérbor
  • 2 gerezd fokhagyma

A cukkinit nagylyukú reszelőn lereszelem/julienne-re vágom, a hagymát felaprítom, és a paradicsomot kb. 1x1 cm-es darabokra vágom. Az olívaolajat felhevítem, pár percig párolom benne a hagymát, majd hozzáadom a rizst és a zúzott fokhagymát. Miután a rizsszemek opálossá váltak felöntöm a borral, alaposan összekeverem, és miután a rizs beszívta az összes bort, forró alaplevet adok hozzá, és belekeverem a cukkinit. Folyamatos keverés és alaplé adagolás mellett megfőzöm (nem kell szétfőzni!). Amikor a rizs már majdnem jó, belekeverem a paradicsomot. Lehúzom a tűzhelyről, belekeverem a vajat, a reszelt sajtot és ollóval belevágom a sóskát, ha szükséges sózom, borsozom. Lefedve pár percig állni hagyom, majd tálalom.

4 fős adag.

0 megjegyzés: