2010. július 30., péntek

Sajtos babfasírt +paradicsomos rizs

Folytatva a tegnap megkezdett gondolatokat, hogy milyen étkezési szokásokon és hogyan kell változtatni, jöjjön a következő “mumus”: a rizs. Ez sem bonyolult, az adagot kb. 5 dkg/főre kell csökkenteni, és a rizs lehetőleg legyen barna. Ez a barna dolog részemről rendben van, kivéve a rizottót, ott maradok a kerekszeműnél (és el kell még használni a meglévő készleteket).

A bab/lencse egészséges, lassan és kicsit emeli csak a vércukorszintet, szóval egyen belőle mindenki minél többet (és nem rommá turmixolva). Saláta, leves, főzelék, és hamburgerpogácsa is készülhet belőle.

A sajtos babpogácsa a GoodFoodról van, kicsit persze kellett változtatni rajta, mert olyan babot nem találtam, mint amit a recept ír, és a sajtot lecseréltem soványabbra. Köretnek tök jó lett volna mellé a grillezett koktélparadicsom, de a napsütés elégtelen volta miatt a héten nem érett meg túl sok az erkélyen. Saláta meg csak ronda volt a boltban, úgyhogy főztem mellé egy kis paradicsomos rizst

A babpogácsa nagyon jó, vega-burgerbe is lehet tenni, szépen egyben marad, és a mérete is pont megfelelő a hamburger zsemléhez.

Hozzávalók:

A bab-pogácsához:

  • 1 doboz (40 dkg) babkonzerv (nagyszemű fehér, nem tudom mi a neve)
  • 1 tojás
  • kevés liszt
  • 7,5 dkg sovány reszelt sajt
  • zsemlemorzsa
  • fél hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • olaj

A rizshez:

  • 6 dkg rizs
  • 2 paradicsom (20 dkg)
  • 1 hagyma (10 dkg)
  • 1 teáskanál olaj
  • só, bors, zöldfűszer

A babot lecsöpögtetem, és burgonyanyomóval összetöröm(jó erős villával is lehet). a hagymát apróra vágom, és nagyon kevés olajon a zúzott fokhagymával együtt pár percig párolom, majd a babhoz adom. Belekeverem a reszelt sajtot, kicsit megsózom, összegyúrom, és 4 pogácsát formálok belőle. A pogácsákat kb. 10 percre hűtőbe teszem, hogy könnyebb legyen bepanírozni (nagyon jól formázható massza, panírozni és sütni is könnyű). A babpogácsákat lisztbe-tojásba-zsemlemorzsába forgatom, majd kb ujjnyi olajban pár perc alatt megsütöm. A rizshez az olajon megpárolom az apróra vágott hagymát, hozzáadom a rizst, átforgatom, felöntöm vízzel, és néha megkeverve megfőzöm. közben kicsit megsózom, és ha szükséges adok még hozzá vizet. végül belekeverem az összevágott paradicsomot, és a babpogácsával tálalom.

2 fős adag.

A babpogácsa: kb. 520 kcal és 40 g szénhidrát adagonként.
A rizs: kb. 90 kcal és 20 g szénhidrát adagonként.

2 megjegyzés:

Ildy írta...

Tetszik ez a babpogácsa, köszi.

Felhőlány írta...

Pogácsát még én sem sütöttem babból, viszem a receptet, köszi! :))