2010. július 23., péntek

Rizottóval töltött cukkini

Van egy szokásos “alap” töltött cukkini receptem, de ott mindig probléma, hogy mi lesz a kivájt cukkini-darabokkal, ezért csak be szoktam szórni a tepsibe a cukkinik mellé, hogy majd csak megsül külön az is, és megeszegetjük mellé. (Ráadásul ott a szokásos problémám, a kismillió edény és munkafolyamat). Változtatni kellett hát a dolgokon, és új irányba terelni a műfajt.

Hús, rizs sajt, zöldség – miben vannak ezek együtt, hát a rizottóban, és direkt sokat csinálok a töltelékből (hiszen a kivájt daraboktól eleve megtelne a cukkini-csónak, hígítani kell és a fölösleget elfogyasztani), egy részét megesszük rögtön, vacsorára rizottóként, a maradékkal megtöltöm a mélyedéseket, sütöm kicsit, és készen van a másnapi ebéd. Nos az elgondolás tökéletesen működött.

Hozzávalók:

  • 1 nagyobb cukkini (nem mértem mekkora volt)
  • 1 hagyma
  • 10 dkg húsos szalonna
  • reszelt sajt
  • zöldségalaplé
  • 1 pohár bor
  • fél doboz kukoricakonzerv
  • só, bors

A cukkinit hosszában és keresztben is félbevágom, és karalábévájóval “csónakot” csinálok belőle. A kivájt darabokat késsel félbe-harmadba vágom, a hagymát és a szalonnát felkockázom. A hagymát és a szalonnát egy fazékba/serpenyőbe teszem, és pár percig rendszeresen megkavarva sütöm. Hozzáadom a rizst, átforgatom, felöntöm a borral, majd belekeverem a cukkini darabokat, és folyamatos keverés mellett kanalanként adagolom hozzá a forró zöldség-alaplevet. Miután a rizs kellően puha, lehúzom a tűzhelyről, ha szükséges, sózom, borsozom, belekeverem a lecsöpögtetett kukoricát, némi reszelt sajtot (egy kevés maradjon a tetejére), és lefedve pár percig állni hagyom. Megtöltöm a rizottóval a kivájt cukkinikat, szórok a tetejükre egy kis reszelt sajtot, és forró (200 fok, légkeverés) addig sütöm, amíg a sajt megpirul. a maradék rizottót frissen megeszem.

2 + 2 fős adag (2 adag rizottó és 2 adag töltött cukkini)

Kapcsolódó bejegyzések

  • Fitness-fasírt Valami miatt lusta vagyok fasírtot sütni, valószínűleg a fejemben egy bonyolult és pepecselős dolog, pedig nem is az. De ezt meg mindig elfelejtem, mert ritkán csinálok. az igazán jó megoldás az lenne, hogy csinálok egy jó n… Tovább
  • Húsgolyóval rakott karfiol Fogyókúrázom. A cél leadni 10 kilót, amiből eddig 2 van meg. Szóval még nyolcat. Az édesség-megvonás nem igazán probléma (még), ha édesre vágyom, csinálok egy nesquicket vagy egy caramellás latte macchiatot a Dolce Gusto gé… Tovább
  • Csirkeleves póréval és zellerrelErről most nem sikerült értékelhető fényképet csinálni, de a receptet azért közreadom, mert nagyon jó.A húslevessel még mindig ki lehet üldözni a világból, és a főfogás + desszert elé még mindig nem hiányzik nekem a leves, de… Tovább
  • Tészta sütőtökös-csirkés mártással Elsőre jó ötletnek tűnt a szószba a sovány (cukrozatlan) sűrített tej, de aztán sikerült úgy odaégetnem az alját, hogy fém dörzsit kellett vennem. Sosem volt még szükségem fém dörzsire. Úgyhogy, bár kicsit több zsír van benn… Tovább
  • Bagettből panini… Ez kicsit heuréka volt nekem a héten, hogy nagyon jó kis sajtos melegszendvicset lehet csinálni az elősütött bagettből a különböző zöldség-levesek mellé. Még mindig nagy kedvencem a paradicsomleves + sajtos melegszendvics, v… Tovább

3 megjegyzés:

Felhőlány írta...

Hmmmm.... de guszta! :) És az a kis kikandikáló szalonna darabka... vittem a receptet! :))
Szép az új blogruhád! :)

Bori írta...

;-) Üdv a rózsaszín bloghátteresek körében!!! :-D Szép!

Lilla írta...

:-) köszi lányok