2010. július 8., csütörtök

Sóskás rizottó

Nem vagyok egy nagy kertész, nálam a szobanövények is lassan, de biztosan pusztulnak (legalább mindig van hely az újonnan érkezőknek), és az biztos, hogy nem tennék lépéseket egy virágágyásért. Azt hiszem, kicsit olyan vagyok, mint a kecskék. Csak az érdekel, amit meg lehet enni (és nem, a virágokat nem lehet megenni, a rózsát különösen nem). Kivétel a karfiol és a brokkoli, ha nagyon pontos akarok lenni.

Szóval kertészkedés. Van egy picike erkélyünk, ahol viszont nagy lelkesedéssel locsolom a balkonparadicsomot, az avokádófámat, a metélőpetrezselymet és a sóskát. Heccből ültettem egy ládába sóskát, mert az roppant igénytelen növény, és vicces lenne, ha kinőne meg minden.

Hát főzeléket azért nem fogok belőle főzni, de most fűszerként felhasználtam belőle egy adagot (lehetett volna ez az adag egy kicsit nagyobb), és az akció azt is jelentette, hogy végre megritkítottam kicsit.

Ja és dobpergés… Levi most evett először olyan sóskás ételt, ami nincs ehetetlenre cukrozva!

Hozzávalók:

  • 10-15 dkg húsos szalonna
  • 20 dkg kerekszemű rizs
  • 1 pohár fehérbor
  • zöldségalaplé
  • 1 hagyma
  • reszelt sajt
  • diónyi vaj
  • sóska

A hagymát apróra vágom, és a szalonnát felkockázom, egy serpenyőben/fazékban pár percig sütöm őket, ha szükséges, öntök alá egy kis olajat. Hozzáadom a rizst, pár percig pirítom, hogy opálosan áttetszőek legyenek a szemek, majd felöntöm a borral. miután beszívta az összes bort, forró zöldségalaplevet adagolok hozzá, és állandóan keverve addig főzöm, amíg a rizsszemek ‘al dente’ állagúak lesznek. Lehúzom a tűzhelyről, reszelt sajtot, vajat és csíkokra vágott (ollóval a legegyszerűbb szerintem) sóskát keverek bele. Tálalás előtt lefedve pár percig állni hagyom.

2 fős adag.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Paradicsomos húsgombóc Elég hihetetlen, hogy megkívántam a paradicsomos húsgombócot, mert nem az az étel, amiről alapesetben eszembe jut, hogy ’hú, de ennék belőle’. Pedig egyszerű és gyors is, és mivel egy liter paradicsomlé van benne, azzal ál… Tovább
  • Tárkonyos gombaragu  Gombás ragut kívántam, de nem pörköltet jó sok tejföllel, hanem valamilyen zöldfűszeres, világos mártásosat. Volt itthon még egy kis szárított vargánya, egy bontott tejszín, és a sarkon a boltban szinte mindig van la… Tovább
  • Újfokhagymás rizottó Az alap Gordoné, azt turbóztam némi szalonnával, mert nem előételnek készítettem. Rengeteg fokhagymát raktam bele, mégsem lehetett érezni a végeredményen a fokhagyma ízét, ami engem kicsit zavart, mert elvárom, hogy ha egy… Tovább
  • Sült csirkecomb körtés-sajtos rizzsel Volt négy csirkecomb a fagyasztóban, és némi gorgonzola a hűtőben, amit némi gondolkodás után a következő formában párosítottam össze. Egy darabig még a gorgonzola-mártáson is gondolkodtam, de aztán arra jutottam, hogy a m… Tovább
  • Mangós krémsajttal töltött rizottópogácsák Általában eléggé kezdőknek (is) való ételeket szoktam főzni, ez egy kivétel. Nem volt leányálom a rizspogácsák krémsajttal való megtöltése és zsemlemorzsába forgatása, és féltem attól, hogy sütés után/közben szét fognak es… Tovább

3 megjegyzés:

Bori írta...

A szobanövényekkel kapcsolatosan magamra ismertem ;-) Most szereztünk egy-két igénytelennek mondott dísznövényt a berlini erkélyre, eddig még élnek, kopkopkop, locsolgatom őket meg minden. A posztod kapcsán eszembe jutott, hogy már fűszernövényeket is mióta akarok nevelgetni - azt hiszem, be is szerzek majd egy párat, remélem, kitartanak majd :-D

Névtelen írta...

Lilla! Hol szoktál arborio rizst venni??? Én az intersparban, de egy ideje nem találok.

Lilla írta...

én is a spar/interspar duóban vettem eddig a sajátmárkás olaszt, de én sem találom egy ideje.
ázsia bt a nagycsarnok aljában még, ahol többször vettem. más tippem nincs (meg persze időszakos cuccok, ha nagyritkán van a lidl/aldi duóban, akkor ott fel lehet tankolni, de az eléggé esetleges)