2010. július 13., kedd

Juhtúrós-tökmagos pogácsa

Még pénteken sütöttem, hogy másnap tudjak mit vinni a suliba (én még csak most tartok az utolsó hétnél). Az alap Millie receptje volt, a liszten változtattam, mert én általában csak sima lisztet tartok itthon (most pedig pláne a nagy lisztkukac-támadás után), és kevesebb élesztőt tettem bele. Ja és nem tejszínt, hanem savót.

Hozzávalók:

  • 38 dkg liszt
  • 4 g porélesztő
  • 10 dkg tökmag
  • 12,5 dkg juhtúró/bryndza
  • 1 kis doboz joghurt
  • 1 tojás
  • 4 evőkanál tökmagolaj
  • kevés olaj
  • 1 tojás a tetejére

A lisztet összekeverem némi sóval, a  tökmaggal és a porélesztővel. A juhtúrót, a joghurtot, és a  tojást villával összekeverem, és az olajjal együtt a liszthez öntöm. Savót/tejszínt öntök hozzá, és pár percig dagasztom, akkor jó, ha sima, és elválik a kezemtől és az edénytől. Kevés olajat öntök az edénybe és beleforgatom a tésztát, majd konyharuhával lefedve, kétszeresére kelesztem (nekem ez az erkélyen a tűző napon kb. 2 óra alatt megtörtént).  Lisztezett deszkán átgyúrom, kb. másfél cm vastagra nyújtom, és pohárral/pogácsaszaggatóval kiszaggatom. sütőpapírral bélelt tepsibe teszem, és letakarva még kb. 45 percig kelesztem. A tetejét megkenem a felvert tojással, és hideg, 190 fokra kapcsolt (alsó-felső) sütőbe teszem. Nem mértem az időt, hogy mennyi ideig sütöttem, nézegetni kell, és az illatok is árulkodóak.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Gorgonzolás/tojáskrémes mini szendvicsek Foci vb- kaják utolsó felvonás. Úgy jött ki a hétvégén, hogy nem akartam semmi komolyabb kaját a bronzmeccshez és a döntőhöz, mert ettünk napközben éppen eleget, azaz pizza/hamburger/hot dog és társai kilőve. Pedig egy ide… Tovább
  • Csokoládés túrótorta A ribizlis túrótortának már az első falatánál eszembe jutott, hogy jó-jó, de ez rémesen ribizlis savanyú, sokkal jobban csúszna nekem gyümölcs helyett egy kis étcsokoládés ganache-sal a tetején. És valóban. Szerintem sokka… Tovább
  • Sonkás spagetti Heveny életmód-váltásban vagyunk, mivel jó esélyünk van idővel kettes típusú cukorbeteggé válni (nekem különösen). Azért nem kell semmiféle vészharangot kongatni, meg túl nagy dolgokra gondolni, hála az eddigi szokásainkna… Tovább
  • Juhtúrós-tökmagos pogácsa Még pénteken sütöttem, hogy másnap tudjak mit vinni a suliba (én még csak most tartok az utolsó hétnél). Az alap Millie receptje volt, a liszten változtattam, mert én általában csak sima lisztet tartok itthon (most pedig p… Tovább
  • Sárgadinnye krémleves Leginkább komment nélkül: minimál-leves hőség idejére. Hozzávalók: sárgadinnye (a magában nem túl édes darabok nagyszerűen felhasználhatók hozzá) tejszín (20%-ost használtam) cukor A dinnyét karalábévájóval fe… Tovább

0 megjegyzés: