2009. november 24., kedd

Marhahúsos pite

marhahusospite1

Tipikus angol étel, a leghíresebb változata a shepherd’s pie, azaz a pásztor pite, bárányhúshoz nálunk nehezebb hozzájutni, mint Nagy-Britanniában, ezért azt a változatot nem hiszem, hogy a közeljövőben kipróbálom, de maguk a britek is készítik mindenféle hússal – csirkével, pulykával, marhával, sőt még halból is. Már készítettem egy hasonló ételt csirkehússal, akkor az alsó rétegben, a hús mellett volt a répa, most a krumplipüréhez kevertem. Ajánlom mindenkinek, mert egyszerű elkészíteni, és más, mint a hagyományos hús+krumplipüré.

Hozzávalók:

  • 25 dkg darált marhahús
  • 1 evőkanál olaj
  • 1 kis fej hagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál Worcestershire-szósz
  • 1 kis sűrített paradicsom konzerv
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 dl vörösbor
  • 2 dl húsalaplé (lehetőleg marha)
  • 3 evőkanál apróra vágott petrezselyem
  • 1 szál szárzeller
  • 35 dkg burgonya
  • 1 nagy vagy 2 kisebb sárgarépa
  • 2 evőkanál vaj
  • kb. 3 evőkanál tej

Az olajon pár percig pirítom a marhahúst, közben apróra vágom a hagymát, majd a húshoz adom a zúzott foghagyma kíséretében. Még 3-4 percig pirítom, hozzákeverem a lisztet, elkeverem, és felöntöm a borral és az alaplével. A szárzellert felszeletelem, a húshoz keverem a zellert, a Worcestershire-szószt, a sűrített paradicsomot, egy evőkanál petrezselymet, kicsit megsózom, és kis lángon, fedő alatt 20 percig főzöm. Közben megpucolom a burgonyát és a sárgarépát, kockákra vágom, és (együtt) puhára főzöm. Leszűröm, összetöröm, megsózom, és összekeverem a vajjal, a tejjel, és a maradék petrezselyemmel. A sütőt 200 fokra előmelegítem, előveszek egy kisebb tűzálló tálat (kalácsformát használtam ehhez az adaghoz), a tálba kanalazom a húsos ragut, és a tetején elosztom a burgonyapürét (lehet habzsákkal mintát nyomni belőle), és 35-40 percig sütöm. Azonnal, forrón tálalom.

2 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Marhahúsos pite Tipikus angol étel, a leghíresebb változata a shepherd’s pie, azaz a pásztor pite, bárányhúshoz nálunk nehezebb hozzájutni, mint Nagy-Britanniában, ezért azt a változatot nem hiszem, hogy a közeljövőben kipróbálom, de magu… Tovább
  • Rakott karfiol Szeretem, meg egyszerű is, mert csupa egyszerű lépésből áll, de az utána következő mosogatást nagyon nem szeretem. Sőt mivel nincs túl sok fazekam, és minden méretből csak egy van, ezért jelen esetben közben is kellett pár… Tovább
  • Töltött burgonya Nagyon utálom a mindenféle töltött-rakott ételekben, hogy rengeteg edény és macera elkészíteni a legtöbbet. Külön-külön ezt-azt megfőzni/megpárolni, aztán összerakni, megsütni. Akár több óra főzőcskézés, és az eredmény csa… Tovább
  • Csőben sült gombás-darált húsos tészta Ízvilágában kicsit hasonlít a bolognai ragus lasagnéhez, mert ezt is sajtos besamel, darált húsos paradicsomos ragu és tészta alkotja. Van azonban néhány lényeges különbség: sertéshús, gomba, és egyszerűbb összeállítani. A… Tovább
  • Taco sertéshússal Többször készítettem már tacot, volt marhahúsos, és csirkés is, ez most nem csak a felhasznált húsban különbözik azoktól, hanem abban is, hogy a sütőben melegítettem meg, és a sajtot ráolvasztottam, nem csak hidegen rászór… Tovább

2 megjegyzés:

mandy tarragon írta...

Az F word óta tudom, hogy ami nem bárányból van, az mind cottagepie néven fut. Mi is nagyon szeretjük :)

Lilla írta...

köszi, most már ennyivel is okosabb vagyok! látszik, hoigy nincs tv-nk :-)