2009. szeptember 22., kedd

Fokhagymás burgonyapüré

burgonyapure1

A sült oldalas mellől is ismerős, krémes, sült fokhagymával ízesített burgonyapüré. Az elsőre rémisztőnek tűnő fokhagymamennyiség senkit se tévesszen meg, kell bele ennyi, hogy lehessen érezni az ízét, mert az egy órás sütés alatt sokat szelídül, és jelentősen át is alakul a fokhagyma markáns, csípős íze.

burgonyapure2

Hozzávalók:

  • 50 dkg burgonya
  • 1 nagy fej hagyma
  • kb. 3 dkg vaj
  • tej
  • 1 evőkanál olívaolaj

A sütőt 200 fokra előmelegítem, és letépek egy nagyobb darab alufóliát. A fokhagymát cikkekre szedem, az alufóliára teszem, és meglocsolom az olívaolajjal. A fóliát felhajtom, hogy zárt csomag legyen belőle, tepsire teszem, és 1 órát sütöm. Kicsomagolom, és félreteszem hűlni. Miközben hűl, meghámozom a burgonyát, kockákra vágom, puhára főzöm, és áttöröm. A tejet és a vajat addig melegítem, hogy a vaj felolvadjon, és a burgonyához keverem. A fokhagymagerezdeket megpucolom, és fokhagymanyomón áttörve a burgonyapüréhez adom. Alaposan összekeverem, sózom, és sült hús vagy fasírt mellé tálalom.

2 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Póréhagymás rakott burgonya Nehéz besorolni, hogy mi is ez pontosan: rakott krumpli vagy főzelék, mert mindkettőre hasonlít. Leginkább átmenet a kettő között – fűszeres tejben puhára főtt burgonya sajttal, sonkával, és póréhagymával. Elég sokáig kell… Tovább
  • Rakott tőkehal Tőkehalat még sosem vettem ezelőtt, egy alkalom után a tapasztalatok: kiolvasztás közben elég sok vizet engedett magából, sütés előtt ezért érdemes felolvasztani, különben főzés lesz a dologból, az eddig elfogyasztott két … Tovább
  • Grillezett spárgasaláta szalonnával Ritkán sütöm a spárgát, pedig jól áll neki ez a teljesen egyszerű elkészítési mód, nem csak a tészta szószok és rizottók, amikért úgy odavagyok. Most egy igazán tavaszi salátát alakítottam át az elképzeléseim szerint, és m… Tovább
  • Sült csirke fokhagymamártással A legtöbb zöldség a sütőben teljesen más ízt kap, mint főzve vagy párolva. A különböző hagymák klasszikus példák erre, de érdemes kipróbálni a sült sárgarépát is. A hús mellett sült fokhagymát általában csak magában adják … Tovább
  • Tejszínes sárgarépaleves Kellett valamilyen leves a meggyes rétes elé, boltba menni nem volt kedvem, meg minek ha elég sok alapanyag van még itthon, úgyhogy körülnéztem a  hűtőben és a fagyasztóban. Találtam némi mirelit bébi sárgarépát, zell… Tovább

0 megjegyzés: