2009. szeptember 22., kedd

Fokhagymás burgonyapüré

burgonyapure1

A sült oldalas mellől is ismerős, krémes, sült fokhagymával ízesített burgonyapüré. Az elsőre rémisztőnek tűnő fokhagymamennyiség senkit se tévesszen meg, kell bele ennyi, hogy lehessen érezni az ízét, mert az egy órás sütés alatt sokat szelídül, és jelentősen át is alakul a fokhagyma markáns, csípős íze.

burgonyapure2

Hozzávalók:

  • 50 dkg burgonya
  • 1 nagy fej hagyma
  • kb. 3 dkg vaj
  • tej
  • 1 evőkanál olívaolaj

A sütőt 200 fokra előmelegítem, és letépek egy nagyobb darab alufóliát. A fokhagymát cikkekre szedem, az alufóliára teszem, és meglocsolom az olívaolajjal. A fóliát felhajtom, hogy zárt csomag legyen belőle, tepsire teszem, és 1 órát sütöm. Kicsomagolom, és félreteszem hűlni. Miközben hűl, meghámozom a burgonyát, kockákra vágom, puhára főzöm, és áttöröm. A tejet és a vajat addig melegítem, hogy a vaj felolvadjon, és a burgonyához keverem. A fokhagymagerezdeket megpucolom, és fokhagymanyomón áttörve a burgonyapüréhez adom. Alaposan összekeverem, sózom, és sült hús vagy fasírt mellé tálalom.

2 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

0 megjegyzés: