2011. április 13., szerda

Norma tésztája

IMG_6866

Én tényleg próbálkozom a padlizsánnal, de kicsit úgy vagyok vele, mint a teljeskiőrlésű liszttel, hogy hát meg lehet enni, de azért hát hmmm…. azért nem jó. Igazából a padlizsán egyetlen mentsége a létre, a kertben faszénen grillezett változat, amiből legjobb esetben vinete lesz, “rosszabb” esetben, darált húsos cannelloni (hú, de jó receptem van hozzá, kéne is valamikor csinálni).

Ez persze nem azt jelenti, hogy rossz ez az étel, csak nekem baromira irreleváns, hogy benne van az a padlizsán vagy sem, szerintem nem nagyon van íze, Levi szerint meg ami van, az nem valami jó (és zöldség-ügyben hatalmas előrelépéseket tett az elmúlt pár évben, most már a cukkini a kedvenc zöldsége, és a spárga ellen is csak akkor kezd el lázadozni, amikor heti 3x teszem elé). Annyi előnye van benne a padlizsánnak, hogy több egységként lehet így beszámítani a napi zöldség-fogyasztásba.

Amúgy Stahl Judit gyors tésztás könyvéből vettem a receptet (- némi olaj).

Hozzávalók:

  • 15-20 dkg tészta (penne, én valami színes csavartat használtam)
  • 1 közepes padlizsán
  • olaj
  • kb. fél doboz ricotta
  • 2 gerezd fokhagyma
  • cukor, balzsamecet, oregano, só, bors
  • 20 dkg darabolt paradicsomkonzerv
  • 1 kis doboz sűrített paradicsom

A kétféle paradicsomot egy fazékba öntöm, fűszerezem, belenyomom a fokhagyma gerezdeket, és felteszem főni. Közben 1 cm vastag karikákra vágom a padlizsánt, majd elnegyedelem a szeleteket, és kicsit megsózom. Egy serpenyőben kevés olajat hevítek (a padlizsán úgy issza az olajat, mint szivacs a vizet, szerintem nem érdemes túl sok olajat belesütni), és 2 adagban pár perc alatt megsütöm a kinyomkodott padlizsán-darabokat. Ami megsült, azt beledobom a paradicsomszószba, és végül összeforralom az egészet. A megfőtt tésztával tálalom, és ricotta-darabokat teszek a tetejére.

2 fős adag.

Kapcsolódó bejegyzések

  • Tőkehal mangós zöldségekkelNem vagyok mostanság fényképezős hangulatban, úgyhogy kép nincs – vannak ilyen korszakaim, nem tudom min múlik a dolog. Nem kenném kizárólag arra, hogy a hétfői sörtésztában sütésemnek hála a kisujjam utolsó ujjpercén nemigaz… Tovább
  • Sajtos-paradicsomos kosárkák – VKF! XXVI. Végre én is indulok egy VKF!-en. Sosem az elhatározás hiányzott. Inkább az őrült maximalizmusom, hogy ha valamiben gyengének érzem magam, akkor inkább neki sem állok, mert ha nem tudok a magam mércéjével mérve megfelelő sz… Tovább
  • Tárkonyos pulykaragu Megint belefutottam egy nem teljesen működőképest Stahl receptbe. Szerintem legalábbis igazán fölösleges az egyik hozzávaló benne. Az a fránya keményítő a hús mártásában. Én egy ideje nem használok ezekhez se lisztet se kem… Tovább
  • Zöldséges-sonkás spagetti Most lusta vagyok pontosan kiszámolni ennek az ételnek a pontos energiatartalmát, az eredeti receptnél meg voltak adva ezek az adatok, de minimálisan eltértem tőlük (cukorborsó helyett sima borsó és mascarpone helyett tejf… Tovább
  • Lilluka-saláta Nem volt semmi recept a kiinduláshoz, csak az, hogy mi van itthon és mit szeretek. És hát mikor nevezzek el magamról salátát, ha nem a lányságom végnapjaiban. Hozzávalók: 6-7 dkg bulgur 1 kukorica konze… Tovább

3 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ha nem ízlik, hát ne egyétek! Több marad nekünk... :)
Mondjuk egy isteni melanzane alla parmigiana-hoz.

GasztroRéka írta...

Én is szoktam norma tésztát készíteni, de én szeretem a padlizsánt.
Egyszer krémlevest is készítettem belőle.

Wittner Lilla írta...

igazából nem a nemszeretem a jó kifejezés rá, inkább roppant ízetlennek tartom addig, amig anyám nem süti meg kint a kertben faszénen :-)