Húsgolyókat kívántam. Felmerült az is, hogy svéd húsgolyókat próbálok kreálni, de ezt végül elvetettem, részben azért, mert kicsit sok paradicsomot vásároltam az aszaláshoz, és a maradékot mindenképpen fel akartam használni valamihez. Így született ez a paprikával és karamellizált hagymával fűszerezett paradicsommártás a húsgolyók mellé.
Hozzávalók:
- 50 dkg sovány darált sertéshús
- 2 fej hagyma
- 1 piros kaliforniai paprika
- 4 nagy paradicsom
- 1 evőkanál balzsamecet
- vörösbor
- só, bors
- 1 tojás
- 1 teáskanál olívaolaj
- zsemlemorzsa
- 1 csokor apróra vágott petrezselyem
- olaj a sütéshez
Először elkészítem a paradicsomos mártást: a paradicsomnak lehúzom a héját, és kimagozom. A paradicsomot, a hagymát és a paprikát nagyon apróra vágom. Egy kisebb fazékban az olívaolajon üvegesre párolom a hagyma felét. Hozzáadom a balzsamecetet, és nagy lángon karamellizálom néhány percig, ezután felöntöm a vörösborral, és pár percig párolom. Hozzáadom a paprika felét és a paradicsomot, kicsit megsózom, és addig főzöm, amíg kellően besűrűsödik. A húst összegyúrom a tojással, a petrezselyemmel, a maradék paprikával, a maradék hagymával, sóval, borssal, és pár kanálnyi zsemlemorzsával. A masszából falatnyi golyókat formálok, egy serpenyőben ujjnyi olajat melegítek, és pár perc alatt megsütöm őket. Kenyérrel vagy burgonyapürével és a paradicsommártással tálalom.
3-4 fős adag.
1 megjegyzés:
Nekem az "Ikeás" nem ízlik annyira. Ez sokkal jobban néz ki!
Megjegyzés küldése