2009. szeptember 27., vasárnap

Gombás-sonkás sült tészta

sultteszta2

Sokszor marad mindenféle alapanyagból 5-10-15 dkg, ami önmagában nem sok mindenre jó, különösen, ha nem 1 főre kell főzni. Ennek a sült tésztának az alapja a megfőtt olasz tészta, és a sajtos besamelmártás, ezt aztán mindenfélével dúsíthatjuk, nem csak az általam használt újhagyma-gomba-bacon trióval, maradék sült hússal, kukoricával, borsóval… Bármilyen összeillő két vagy három ízzel.

Hozzávalók:

  • 20 dkg tészta, jelen esetben farfalle
  • 10 dkg gomba
  • 7 dkg sonka/tarja/bacon
  • 2,5 dl tej
  • 2,5 dkg vaj
  • 1 evőkanál olaj
  • 2,5 dkg liszt
  • 1 csokor újhagyma
  • só, bors
  • kb. 2 maréknyi reszelt sajt

A tésztát bő sós vízben megfőzöm, majd leszűröm, és egy tepsibe teszem. A gombát szeletekre vágom, az olajon megpárolom, és a tésztához keverem. A serpenyőben megolvasztom a vajat, átforgatom benne a karikákra vágott újhagyma nagy részét, majd megszórom a liszttel, és 1-2 percig pirítom. Felöntöm a tejjel, és folyamatos keverés mellett besűrítem. Belekeverem a sajt felét, a kockákra vágott sonkát, és sóval, borssal ízesítem. A mártást is a tepsibe öntöm, és alaposan összekeverem az egészet. A tetejére szórom a maradék sajtot és újhagymát, és előmelegített sütőben 200-220 fokon 10-15 percig sütöm.

3 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

0 megjegyzés: