2009. szeptember 27., vasárnap

Gombás-sonkás sült tészta

sultteszta2

Sokszor marad mindenféle alapanyagból 5-10-15 dkg, ami önmagában nem sok mindenre jó, különösen, ha nem 1 főre kell főzni. Ennek a sült tésztának az alapja a megfőtt olasz tészta, és a sajtos besamelmártás, ezt aztán mindenfélével dúsíthatjuk, nem csak az általam használt újhagyma-gomba-bacon trióval, maradék sült hússal, kukoricával, borsóval… Bármilyen összeillő két vagy három ízzel.

Hozzávalók:

  • 20 dkg tészta, jelen esetben farfalle
  • 10 dkg gomba
  • 7 dkg sonka/tarja/bacon
  • 2,5 dl tej
  • 2,5 dkg vaj
  • 1 evőkanál olaj
  • 2,5 dkg liszt
  • 1 csokor újhagyma
  • só, bors
  • kb. 2 maréknyi reszelt sajt

A tésztát bő sós vízben megfőzöm, majd leszűröm, és egy tepsibe teszem. A gombát szeletekre vágom, az olajon megpárolom, és a tésztához keverem. A serpenyőben megolvasztom a vajat, átforgatom benne a karikákra vágott újhagyma nagy részét, majd megszórom a liszttel, és 1-2 percig pirítom. Felöntöm a tejjel, és folyamatos keverés mellett besűrítem. Belekeverem a sajt felét, a kockákra vágott sonkát, és sóval, borssal ízesítem. A mártást is a tepsibe öntöm, és alaposan összekeverem az egészet. A tetejére szórom a maradék sajtot és újhagymát, és előmelegített sütőben 200-220 fokon 10-15 percig sütöm.

3 fős adag. Eredetileg a női lapozón.

Kapcsolódó bejegyzések

  • “Taco” gofri Már egy ideje szemezgettem ezzel a recepttel, és volt a hűtőben egy fél csomag bab, amit el akartam használni (most pedig pápá szárazbabok, hello kizárólagos konzervhasználat). Rájöttem, hogy nekem olyan konyha kéne, amiben… Tovább
  • Csirkés-sütőtökös gnocchi Hozzávalók: 1 csomag (50 dkg) gnocchi 25 dkg kockákra vágott csirkemellfilé 80-90 dkg sütőtök (héjastul) 2 dl főzőtejszín (10%-os is elég) 2-3 marék sajt 1 nagy hagyma 7-8 dkg húsos szalonna só, bor… Tovább
  • Karfiolos-sajtos gnocchi A Nők Lapja konyhában találtam a receptet (Dolce Vita-é amúgy), amitől csak annyiban tértem el, hogy brokkoli helyett karfiolt használtam, és szerintem ez két adag csupán, nem négy. Legalábbis hétköznap ebédre, amikor mi csa… Tovább
  • Aszalt paradicsomos-borsós rizottó Nem igazán van kedvem nagyon sokadszorra újra leírni a rizottó-főzést, úgyhogy álljanak itt csak az alapanyagok. Adagonként 2 egység zöldség és csak 5 dkg rizs :-) Hozzávalók: 2 közepes hagyma 12 dkg húsos szalonna … Tovább
  • Rakott zöldség ricottával Valahogy nem szaporodnak a fényképek a számítógépemen, pedig főzök minden nap, de úgy tűnik csupa olyat (vagy erősen hasonlítót)a, mi már szerepelt a blogban. De ma megpróbálok belehúzni, és megörökíteni mindent (újfajta ka… Tovább

0 megjegyzés: